Людина смертна, і знаючи про це, ми не перестаємо задаватися питанням – чи існує загробне життя, і якщо так, то що на нас там чекає. Єдині, хто може дати хоч якісь підказки щодо цього – це люди, котрі які пережили близький до смерті досвід: клінічну смерть, втрату свідомості через падіння кров’яного тиску, серцевий напад, коматозний стан.

Ті, хто відчув на своєму плечі руку смерті, часто розповідають, що бачили світло в кінці довгого тунелю, зустрічають померлих родичів чи покійних домашніх тварин. Попри те, що все це звучить досить химерно і надприродно, експерти кажуть, що наука може пояснити, чому люди все це бачать і що відбувається насправді. Про це пише Newsweek.

За словами фахівців, близький до смерті досвід – це психологічна подія з містичними елементами. Зазвичай він виникає у людей при смерті або під дією інтенсивного фізичного чи емоційного болю. Третина людей, які були близькі до смерті, розповідають, що переживали щось подібне.

Серед спільних характеристик люди описують відчуття задоволення, фізичного відділення від тіла, швидкий рух через довгий темний тунель і перехід у яскраве світло.

Популярні новини зараз
Тарифи на воду вже підняли: де платитимуть дорожче Гороскоп на тиждень 6-12 травня для всіх знаків Зодіаку: труднощі Близнюків, союзники Скорпіона та успіхи Риб Тарифний "сюрприз" для мешканців багатоповерхівок: травневі платіжки заберуть ще більше грошей Фанати засудили Могилевську за заохочення доньки: "Не зробили висновків..."
Показати ще

На те, що люди бачать, коли переживають близький до смерті досвід, може вплинути культура і вік того, хто побував "там".

Так, наприклад, індійці часто розповідають про зустрічі з індуїстським богом мертвих Ямою у той час, як американці та європейці говорять про розмову з Ісусом Христом.

Чому ж близький до смерті досвід виникає? Неврологи Олаф Бланке і Себастьян Дієгуц розрізняють два типи таких ефектів. Один з них пов’язаний з лівою півкулею мозку і характеризується зміненим відчуттям часу і враженням перебування в польоті. Другий тип такого досвіду диктує права півкуля. Під час нього люди говорять з духами, чують голоси, звуки і музику.

І хоча наразі не зрозуміло, що визначає виникнення різних ефектів у різних людей, вчені можуть сказати напевне, що різна взаємодія між різними ділянками мозку спричиняють цей різний досвід.

У всьому цьому важливу роль також відіграють скроневі долі. У мозку вони відповідають за обробку сенсорної інформації і за пам’ять. Тому аномальна активність у цих районах може спричинити виникнення дивних відчуттів і марень.

Втім, попри існування кількох теорій, які пояснюють виникнення близького до смерті досвіду, дістатися до остаточної розгадки вченим наразі не вдалося.

Нагадаємо, вчені підтвердили факт існування життя після фізичної смерті

Як повідомляв портал Знай.ua, 29-річний житель Лондона уже 9 разів побував за межею життя і дивується, чому він досі ще тут.

Також Знай.ua писав, дослідники з'ясували, що емоційні страждання можуть спровокувати раннє старіння