Вчені з Нідерландів виявили зв'язок між тривалістю життя жінок і їх ростом. Виявилося, що жінки вище 175 сантиметрів зуміють прожити довше, ніж їх низькі знайомі.

А якщо жінка ще й підтримує себе у формі, то тривалість життя ще вище.

"Отримані дані показують, що як зростання, так і фізична активність пов'язані з тривалістю життя, але ці асоціації, мабуть, відрізняються у чоловіків і жінок. Наприклад, чим більше часу проводять чоловіки за фізичними тренуваннями, тим вище їхні шанси досягти старості", — говорить Ллойд Брандтс, один з керівників дослідження.

Свою роботу співробітники Маастрихтського університету почали з того, що вивчили дані дослідження Netherlands Cohort Study, у якому взяли участь 120 тисяч чоловіків і жінок у віці 55-69 років з 1986 по 2007 рік. В анкетуванні були питання про їх ріст, вагу і кількость фізичних навантажень в період, коли їм було по 20 років. Вчені зосередили свою увагу на самих літніх учасників дослідження— тих, кому на момент його закінчення вже виповнилося 90 років. Їх число склало 7807 людина (3646 чоловіків і 4161 жінки). З них 433 чоловіки (16,7 відсотка) і 994 жінки (34,4 відсотка) досягли 90-річного віку.

Популярні новини зараз
Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам РФ може відкласти наступ через несподівані обставини Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

Вивчивши дані, вчені змогли знайти зв'язок між тривалістю життя жінок і їх зростанням, а також індексом маси тіла (ІМТ) і його подальшим збільшенням. У жінок, чий зріст вище 175 сантиметрів, було більше шансів дожити до 90 років, ніж у жінок, які нижче 160 сантиметрів. Жінки, що страждали від ожиріння, або, навпаки, відчували нестачу ваги, мали менше шансів досягти віку жінок, чия вага був стандартною. Та ж формула працює і для тих, хто набирав вагу після 20 років. Як говорять автори дослідження, на тривалість життя також можуть вплинути фізичні навантаження, з якими, однак, важливо не переборщити: ті, хто вигулював собак або катався на велосипеді до години в день, мали більший шанс досягти заповітного віку, однак тривалі навантаження, наприклад, півтори години в день, навпаки, погіршували ситуацію.

Разом з тим вчені говорять, що їх робота носить обсерваційний характер, а її результати не варто сприймати в багнети, оскільки це точно не доводить, що зріст безпосередньо пов'язаний з можливістю жити довше.

Нагадаємо, Вчені з'ясували, як сексизм впливає на жіноче здоров'я: це потрібно знати кожній

Як раніше повідомляв "Знай.ua" Вчені заявили, що знають національність Ісуса Христа: цього чекали мільйони

Також "Знай.ua" писав про те, що У секретній лабораторії створили генетично модифікованих людей: світ в паніці