Випите пиво перед вином не є панацеєю від похмілля, вважають вчені, прийшовши до такого висновку після блювотних тестів. За словами дослідників, споживання алкоголю шкідливе і кожен випитий бокал вина чи гальба пива понад рекомендований денний ліміт скорочує життя на півгодини.

Існує поширена думка: якщо пити пиво перед вином, то можна уникнути неприємних симптомів похмілля. Британські та німецькі дослідники взялись це перевірити, пише The Guardian.

У контрольованих лабораторних умовах вони напоїли 90 волонтерів пивом і вином, щоб зрозуміти, чи впливає порядок алкогольних напоїв на похмілля.

Вік піддослідних був від 19 до 40 років. Їх розділили на три групи.

Перша група під час обіду спочатку випила півтора літра світлого пива, а потім запила 4 великими келихами білого вина. Друга – пила теж саме, але в іншому порядку. Третя група пила або пиво, або вино.

Популярні новини зараз
Нова війна, тепер космічна: астрономи розповіли, як НЛО прилетять боротися за воду Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну На ТЦК чекає колапс: терміни поставили в глухий кут Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію
Показати ще

Концентрація алкоголю у всіх учасників експерименту була однаковою – 0,11%. Науковці стежили за піддослідними, а потім запитали їх наскільки п’яними вони себе почувають.

Перед сном всі учасники отримали по стакану води в залежності від власної ваги. Наступного дня їх запитали про симптоми похмілля і виміряли його ступінь за такими критеріями:

  • Спрага.
  • Втома.
  • Головний біль.
  • Запаморочення.
  • Нудота.
  • Біль в череві.
  • Прискорене серцебиття.
  • Втрата апетиту.

Через тиждень волонтери повернулись і повторили все знову. Тепер ті, хто починав з пива, спочатку пили вино і навпаки. Третя група також помінялась напоями.

Результати дослідження, які були опубліковані в The American Journal of Clinical Nutrition стверджують, що порядок алкогольних напоїв не впливає на інтенсивність симптомів похмілля.

Однак дослідник Кембріджського університету Кай Хенсел, який проводив експеримент, зауважує, що було лише біле вино. Чи є різниця, якщо споживати червоне вино – невідомо.

Психолог з Кільського університету Річард Стефенс каже, що похмілля залежить від кількості випитого. Хоча є наукові роботи, які вказують на те, що темні алкогольні напої можуть спричинювати важкіші симптоми похмілля через речовину "конженер", яку вони містять.

Нагадаємо, вчені проаналізували 5 популярних способів похмелитися і розповіли, які з них насправді працюють.

Як повідомляв портал Знай.ua, фахівці підказали, як максимально ефективно відновити нормальне самопочуття після "п'чного" застілля.

Також Знай.ua писав, як можна зменшити "похмільний синдром" в домашніх умовах.