Нещодавно, експертне середовище науковців звернулось до світового співтовариства із попередженням щодо можливості неповоротного руйнування земної біосфери. До цього, за даними науковців може призвести масове зникнення комах. За таких обставин реальний крах екосистеми та руйнування біосфери Землі стане неминучим.

Зникнення комах

Австралійські вчені прийшли до висновку, що чисельність половини всіх видів комах стрімко скорочується, 30% відомих видів можуть зникнути назавжди. Масштаби дослідження вражають: в цілому було проаналізовано більш ніж 70 баз даних за більш ніж останні сто років, повідомляє Phys.org. Одною з основних причин скорочення видового різноманіття комах стало знищення місць їх звичного проживання, а саме - лісів. Як правило, причиною зникнення зелених насаджень є розширення міст, зростання площ відведених під сільськогосподарські угіддя ну і звичайно широке застосування пестицидів. Всі ці фактори в сумі дають зменшення загальної біомаси безхребетних приблизно на 2,5 відсотка на рік.

Запилення рослин

За словами авторів, зникнення комах може призвести до катастрофічного колапсу екосистем, оскільки комахи є запилювачами рослин, включаючи ті ж сільськогосподарські культури, і відіграють важливу роль у підтримці харчових ланцюжків. За оцінками, в Європі скорочення на 80 відсотків чисельності літаючих комах сприяло зменшенню популяції птахів на 400 мільйонів особин за три десятиліття. Вчені відзначають, що вимирання членистоногих може стати найбільшим із часів пермського і крейдового періоду. Проте цього можна уникнути, якщо скоротити використання отруйних речовин та посилити заходи щодо відновлення диких екосистем.

Популярні новини зараз
ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Оля Полякова дізналася, що вагітна після розлучення: як насправді з'явився Буряковський
Показати ще

Нагадаємо, Вчені виявили поруч із Сонцем унікальний астероїд: ніколи не зустрічали нічого подібного

Як повідомляв "Знай.ua", Гуманоїди з Нібіру навідалися до США: відео, від якого мурашки по шкірі

Також "Знай.ua" писав, 10 найзагадковіших археологічних знахідок 2018 року: перше пиво, доісторичний хештег і фабрика мумій