Вчені розповіли, які археологічні знахідки стали найдивовижнішими у 2018 році.

ПЕРШЕ НА ЗЕМЛІ ПИВО

Археологам, які вивчили стародавні поселення в Чорній Пустелі на північному сході Йорданії, вдалося з'ясувати, що люди навчилися варити пиво приблизно 13 тис. років тому. Пінний напій робили з дикої пшениці і ячменю.

ПЕРШИЙ ХЕШТЕГ

Популярні новини зараз
"Велика активація": астролог визначив, коли українська земля позбавиться окупантів Можете залишитися без житла: що треба обов’язково перевірити при купівлі квартири "з рук" На землю чекають удари руйнівної магнітної бурі: нагряне вже ось-ось Більше зняти та обміняти не вийде: які обмеження встановили банки
Показати ще

Норвезькі дослідники знайшли в ПАР найстаріший малюнок: йому 73 тис. років. На думку вчених, фрагмент був частиною більш складного малюнка. Нанесений червоною вохрою символ нагадує всім відомий хештег - #.

ЗАПАСНА РУКА

Бронзова рука в браслеті із золотої фольги не на жарт спантеличила вчених. Вони з'ясували, що рука була виготовлена у ІІ тисячолітті до нашої ери. Але навіщо і ким - загадка.

ЯВИЩЕ ЧУМИ

В Самарській області знайшли найдавнішу бактерію чуми. Її вік – 3800 років.

ПЕРШІ АМЕРИКАНЦІ

Раніше вчені вважали, що перші люди з'явилися в Америці близько 13 тис. років тому. Однак, нові знахідки перенесли появу вже до 16-20 тис. років.

СЛОВО НА КАМЕНІ

В одному з грецькою міст знайшли камінь з написом, якому близько 1700 років. Слова на ньому - це найдавніший уривок з "Одіссеї" Гомера.

НОВИНИ З ПОМПЕЇ

Стародавні Помпеї продовжують дивувати археологів. У 2018 році вони відшукали провулок з балконами, численні фрески і скелет людини, розчавленої каменем при руйнації міста.

ФАБРИКА МУМІЙ

При розкопках некрополя Саккара в Єгипті археологи знайшли майстерню для виготовлення мумій. В будівлі стояли чани, в яких готували тіла перед похованням.

ГІБРИД

Вчені ретельно вивчили скелет дівчинки-підлітка, яка жила на Алтаї приблизно 90 тис. років тому. Як виявилося, вона плід міжвидового зв'язку. Мати дівчинки була неандертальцем, а батько – "денисівською людиною".

ДАВНЬОГРЕЦЬКИЙ "ТИТАНІК"

Археологи підняли з дна Чорного моря давньогрецький корабель, якому близько 2,4 тис. років тому. Це найдавніше судно, яке вдавалося вивчити вченим.

Нагадаємо, дослідники пустелі натрапили на стародавнього беззубого м'ясоїда.

Раніше Знай.uа повідомляв, археологи натрапили на найдавнішу згадка про Бога.

Також Знай.uа писав, дослідники відкрили секрет американських вікінгів.