В пустелі Атакама (Чилі) в рамках експерименту марсохід Zoë вивчав грунт в найбільш забруднених і посушливих ділянках земної кулі, які за кліматом нагадують поверхню Марса. В результаті чого виявив грунтові бактерії, пристосовані до екстремально посушливого клімату. Деякі з них абсолютно невідомі науці, повідомляє Хвиля.

За словами біолога Стівена Пойнтінга (Stephen Pointing) з коледжу Єльського університету і Національного університету Сінгапуру, автономний ровер продемонстрував, що він може витягувати зразки підповерхневого грунту і знаходити сліди життя в місцях з дуже суворими умовами середовища.

Відомо, що пустеля Атакама вважається найсухішим місцем на Землі. У деяких областях пустелі метеостанції ніколи не фіксували дощ.

Таким чином, вчені хотіли випробувати ровер, якому належить шукати життя на Марсі. Дослідники вважають, що, якщо життя дійсно могло зародитися на Червоній планеті, воно приховано глибоко під поверхнею.

Популярні новини зараз
Компанія Apple "вбила" багатомільйонне місто одним рішенням: тепер можна зносити все Кому як пощастить: ПриватБанк виплатить клієнтам від 150 до 5000 грн Українці ломляться у ТЦК перед ухваленням нового закону про мобілізацію: але добровольцями "майже не пахне" Субсидії вам не бачити: що не враховують українці, звертаючись по допомогу
Показати ще

Марсохід просвердлив отвори довжиною 80 сантиметрів, отримав 90 проб і виявив, що в деяких із них містяться мікроорганізми. Зі збільшенням глибини в мікробних співтовариствах починають переважати бактерії, пристосовані до життя в надзвичайно солоних і лужних грунтах.

На самому дні свердловин вони замінюються одноклітинними організмами, які використовують для виживання метан. Всього були виявлені три основні групи одноклітинних — Chloroflexi, Actinobacteria і Alphaproteobacteria.

Виявлення мікроорганізмів в Атакамі підвищує ймовірність існування таких організмів на Марсі.

Найбільш перспективними ділянками для пошуку Стівен Пойнтінг вважає русла стародавніх марсіанських річок.

Проте дослідники відзначають, що умови на Червоній планеті ще більш екстремальні. Навіть у пустелі на Землі були знайдені ділянки, де середа виявилася занадто суворою для виживання бактерій.

Нагадаємо, марсохід Аерокосмічного управління США Curiosity зробив прощальне селфі на хребті гори Віра Рубін і покотився вниз - до глинистої низини біля гори Еоліда.

Як повідомляв портал "Знай.uа", марсохід останній раз виходив на зв'язок 10 червня 2018 року. Після тисячі невдалих спроб зв'язатися з ним фахівці прийняли рішення завершити місію Opportunity.

Також "Знай.uа" писав, група астрономів, яка працює в міжнародній групі астрофізиків, заявляє про те, що Чумацький Шлях – наша галактика – не схожа на плоский диск. Вчені говорять про те, що Чумацький Шлях стає більше ближче до своїх краях, і стає схожим на "гармошку".