За останні півстоліття помітно зросла частота нападів акул на людину. При чому, останні роки атаку морських хижаків стали фіксувати у тих куточках Землі, де їх раніше не зустрічали і де місцеві жителі не мають досвіду взаємодії з ними.

Також кожен рік влада прибережних країн фіксує приблизно сотню нападів акул на людину, близько 10% яких закінчуються смертельним результатом.

Несподівані зіткнення акул і людей, як сьогодні вважають океанологи, зазвичай пов'язані з глобальним потеплінням і екстремальними погодними явищами, що змушують хижаків шукати нові джерела їжі або рятуватися від перегріву в більш холодних водах помірних широт.

Дослідники проаналізували причини цього і визначили найбільш небезпечні місця для пляжного відпочинку. Передає Хвиля.

Популярні новини зараз
Українські пенсіонери отримають доплати за стаж: у кого зростуть виплати вже цього літа Тарифний "сюрприз" для мешканців багатоповерхівок: травневі платіжки заберуть ще більше грошей Платіжки за травень не порадують: постачальник газу підвищив тариф Упаковка по 80 грн: в Україні супермаркети змінили ціни на цукор, вершкове масло та олію
Показати ще

Як сподіваються Мідуей і його колеги, зібрані ними дані допоможуть владі туристичних регіонів краще розуміти, наскільки для них сильна загроза, і вживати відповідні заходи.

"Після "навали" акул на Північну Кароліну в 2015 році я зацікавився, наскільки часто трапляються їхні атаки в різних куточках світу. Ми врахували в нашому аналізі не тільки число нападів, але і щільність населення для обчислення точного числа подібних інцидентів", — розповідає Стівен Мідуей (Stephen Midway) з університету штату Луїзіана в Батон-Руж (США).

Щоб з'ясувати, як змінювалася статистика нападів акул на людину за останні півстоліття, Мідуей і його колеги вивчили дані, зібрані медичними службами 14 країн, де в минулому атаки відбувалися найчастіше.

Вчені з'ясували, незважаючи на те, що частота нападів помітно зросла це зростання було вкрай нестабільним і нерівномірним.

Більш того, фахівці зафіксували серйозні відмінності в тому, як змінювалася частота нападів і їх загальне число в різних країнах.

Наприклад, ймовірність зустріти акулу, відпочиваючи на пляжах Папуа — Нової Гвінеї, Фіджі, Еквадору і Мексики, зменшилася, але різко зросла для Австралії, США, Південної Африки та Єгипту.

Також з'ясувалося, що найчастіше акули атакують не нирців, а серферів і просто, людей, які плавають.

Що важливо, частка смертельних випадків виявилася вище для тих держав, в чиїх водах акули з'являлися рідко. Як припускають американські океанологи, це пов'язано з тим, що місцеві жителі і туристи не були знайомі з цими хижаками і не знали, як від них захищатися.

Нагадаємо, жінка виявила на березі капсулу з з яйцем акуленятка, який вилупився і врятувала тварину, випустивши її у воду.

Як повідомляв портал "Знай.uа", дайвери заради яскравих і незвичайних кадрів з акулою неабияк ризикнули власними життями.

Також "Знай.uа" писав, камера морського біолога зафіксувала зграю із сотні молотоголових акул поблизу Галапагоських островів.