Клінічна смерть – стан, коли людину можна повернути до життя, якщо вчасно і правильно надати реанімаційні заходи, тоді наслідки будуть незначними і людина буде жити повноцінним життям. Часто людина, яка виходить з такого стану розповідає про дивні видіння.

Вченим вдалося підтвердити реальність переживань під час клінічної смерті. Передає Хвиля.

Термін "клінічна смерть" з'явився, коли лікарі зрозуміли, що після зупинки серця у них є ще 3–5 хвилин на те, щоб повернути хворого з того світу.

Як правило, у таких пацієнтів перед очима проноситься все життя, після чого вони виявляють себе в темному тунелі, який закінчується яскравим світлом, а деякі навіть зустрічають давно померлих родичів.

Популярні новини зараз
Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними "Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною
Показати ще

Однак дослідження, яким протягом 10 років займалися лікарі з Центру хоспісної та паліативної допомоги в Буффало на чолі з Крістофером Керр, показує, що ще за 3 тижні до смерті людей починають відвідувати дивні видіння — однакові сни.

Спостерігаючи за вмираючими пацієнтами, яких за цей час набралося понад 13 тисяч, фахівці виявили, що 88% людей напередодні смерті бачать неймовірно яскраві сни.

За словами пацієнтів, у 72% випадків у сні вони спілкувалися з померлими родичами і друзями, відчуваючи при цьому теплі почуття. 29% пацієнтів теж бачили вві сні своїх близьких і друзів, але виключно живих. 59% пацієнтів у своїх останніх снах пакували валізи або купували квитки — загалом, збиралися в останній шлях. Деякі вже їхали в поїзді або летіли в літаку.

Нарешті, 28% спостерігали у своїх передсмертних снах різні спогади з життя — ті або інші події, що залишили приємне враження.

Як відзначають дослідники, таємничі сновидіння починаються приблизно за 10−11 тижнів до смерті, причому за 3 тижні їх частота стрімко збільшувалася, а сни ставали все яскравіше. На жаль, пояснити цей феномен Крістофер Керр і його команда не в силах.

Можливо, напередодні смерті в мозку починають відбуватися якісь зміни, які призводять до появи подібних снів.

Нагадаємо, чоловік щасливо прожив 10 років, але незабаром прокинувся і зрозумів – все це був сон.

Як повідомляв портал "Знай.uа", жінка на ім'я Тілеса впала в клінічну смерть на кілька хвилин у лікарні, щось показало їй минулі життя.

Також "Знай.uа" писав, резонансне відкриття, якого люди чекали все життя, зробили вчені. Професор Університету Північної Кароліни Роберт Ланц розповів, що після смерті люди потрапляють в якийсь паралельний простір і отримують шанс воскреснути.