У грудні в атмосфері Землі стався вибух астероїд, який досі залишався непоміченим, тому що вибухнув над Берінговим морем біля російського півострова Камчатка. Про це повідомили в NASA.

Цю інформацію повідомляє BBC.

"Вибух був другим у своєму роді за величиною за 30 років, і найбільшим, з тих пір, як над Челябінському у Росії вибухнула вогненна куля 6 років тому". йдеться в повідомленні

На таку велику вогнену кулю можна очікувати тільки два або три рази кожні сто років, зазначає офіцер по захисту планет в NASA Ліндлі Джонсон.

Популярні новини зараз
Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються 3 хвилини – правда чи міф? За скільки ракета "Циркон" може дістатися українських міст Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати
Показати ще

Військові супутники зафіксували вибух у минулому році; NASA було повідомлено про цю подію ВПС США.

Космічний камінь при вибуху виділив в 10 разів більше енергії, ніж було вироблено в той момент, коли вибухнула атомна бомба в Хіросімі, підкреслюють в NASA.

астероїд
астероїд

Керівник програми спостережень за навколоземними об'єктами в NASA Келлі Фаст зазначає, що при вибуху виділилося на 40 % менше енергії, ніж при вибуху вогняного кулі над Челябінськом.

Приблизно опівдні за місцевим часом 18 грудня астероїд пронісся крізь атмосферу зі швидкістю 32 км/з по крутій траєкторії у сім градусів.

Космічний камінь розміром в кілька метрів вибухнув на 25,6 км над поверхнею Землі з енергією удару 173 кілотонн, зазначають у NASA.

астероїд
астероїд

Доктор Джонсон сказав, що вогненна куля потрапила в область, розташовану недалеко від маршрутів комерційних літаків, що літають між Північною Америкою та Азією.

Доктор Фаст говорить, що нашу планету при таких подіях захищає наявність великої кількості води.

У червні 2018 року невеликий триметровий астероїд 2018 LA був виявлений наземною обсерваторією в Арізоні за вісім годин до удару. Центр вивчення навколоземних об'єктів у Лабораторії реактивного руху NASA зробив точне визначення його орбіти, і це потім використовувалася для розрахунку ймовірного розташування удару. Дослідження показало, що камінь, ймовірно, вразить південну Африку.

астероїд
астероїд

Як і передбачалося в розрахунках, над Ботсваною на фермі камерою спостереження була зафіксована вогненна куля. Пізніше в цьому районі були виявлені фрагменти об'єкта.

Остання подія над Беринговим морем показує, що більш великі об'єкти можуть зіткнутися з Землею без попередження, що підкреслює необхідність посилення моніторингу, кажуть у NASA.

Національне управління по аеронавтиці і дослідженню космічного простору (National Aeronautics and Space Administration, скор. NASA) - відомство, яке відноситься до федерального уряду США і підпорядковується президентові США, здійснює цивільну космічну програму країни, а також наукові дослідження повітряного і космічного просторів і науково-технологічні дослідження в області авіації, повітроплавання та космонавтики.

Читайте також: руйнування астероїда виявилося неможливим, гравітація з'єднає уламки. Вчені встановили, якими способами можна позбутися від астероїда.

Як повідомлялося, таємниця Паллади розкрита: людство підібралося до найзагадковішого астероїду. Діаметр небесної скелі становить 272 кілометра, вона є найбільшою після Вести.