Вчені використали найбільший телескоп у світі VLT (Very Large Telescope) і отримали докладні дані про атмосферу екзопланети.

Інтерферометр – це система, яка складається з декількох дзеркал, рознесених на відстань L. Вона побудована і функціонує таким чином, що може розрізняти такі ж тонкі деталі, як і телескоп з дзеркалом діаметра L. Завдяки цьому виникла можливість імітації інструментів з дуже великими дзеркалами, здатними отримувати детальні і докладні дані.

Складність полягає в тому, що це відстань (база), як і інші деталі інтерферометра, повинна бути узгоджена з високою точністю до часток довжини хвилі. Якщо говорити про оптичний телескоп, це десятки нанометрів. Саме тому оптична інтерферометрія неймовірно складна.

VLT — це комплекс, який складається з 4 окремих 8,2-метрових і 4 допоміжних 1,8 м оптичних телескопів, об'єднаних в одну систему. Він може працювати в режимі інтерферометра з базою 200 метрів. Здатність бачити або відображати дрібні деталі при цьому зростає в 25 разів.

Популярні новини зараз
Такої катастрофи українці не бачили 230 років: що відбувається з народжуваністю на фоні війни Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи А що так було? Українець "категорично відмовився" від повістки - чи підтримав його суд Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма
Показати ще

Вчені вперше застосували інтерферометричний режим до спостереження екзопланети. Об'єктом дослідження стала планета HR 8799e, яку відкрили в 2010 році. Вона розташована в сузір'ї Пегаса у 129 світлових роках від Землі. Її розмір у кілька разів перевищує розмір Юпітера. Газовий гігант досить молодий – йому всього 30 мільйонів років (Землі вже 4.6 мільярди).

Завдяки отриманим даним вчені визначили хімічний склад атмосфери, виміряли температуру, дізналися про погоду і виміряли прискорення вільного падіння на HR 8799e.

Гравітація на екзопланеті виявилася більш ніж в 100 разів сильнішою за Земну. Це говорить про те, що планета масивніша за Юпітер у 6-17 разів. При цьому відмінність радіусів незначне.

Температура атмосфери небесного тіла сягає 1000 градусів за Цельсієм. Цей молодий світ ще не встиг охолонути після народження. Крім того, його підігріває парниковий ефект.

Вчені виявили в атмосфері екзопланети хмари з силікатної пилу і парів заліза.

А в повітрі виявилося набагато більше чадного газу, ніж метану. Це досить дивно, адже головним компонентом екзопланет є водень. Він повинен реагувати з чадним газом, внаслідок чого утворюється метан. Дослідники припустили, що газовий гігант охоплений всепланетною бурею.

Нагадаємо: Hubble вперше показав, як виглядає Уран і Нептун

Читайте також: NASA сфотографувало унікальне явище на Юпітері

Як повідомлялося, зонд Beresheet надіслав селфі: перше фото на тлі Землі