Більшість зірок до кінця життя влаштовують власне похоронне багаття. Вони викидають велику кількість палива у навколишній простір і залишають після себе щільне ядро. Залишки таких світил відомі як білі карлики. На думку астрономів, планети не переживають таку агонію зірок.

Але недавно вчені виявили передбачуваний фрагмент планети поруч з білим карликом. Судячи з усього, дана планета пережила Апокаліпсис, адже її ядро складалося з важких матеріалів.

Група вчених на чолі з Крістофером Мансера з Уорікського університету розповіла про своє вражаюче відкриття, пов'язане з білим карликом, у статті, яка була опублікована у виданні Science.

Дослідники спостерігали за білим карликом за допомогою Великого Канарського телескопа протягом 5 ночей в проміжку з 20 квітня 2017 року по 2 травня 2018 року. Астрономи вважають, що він утворився після руйнування скелястих світів, які складаються з магнію, кисню, кремнію і заліза (чотирьох основних будівельних блоків Землі і більшості інших скелястих тіл).

Популярні новини зараз
Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Замість відключення – щоденна пеня: комунальники попередили боржників Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

Всередині диска виявлене кільце з газу, яке стікає з поверхні твердого тіла. Воно нагадує хвіст комети. Діаметр фрагмента колишньої планети повинен бути не менше 1000 метрів, але може досягати і декількох сотень кілометрів. За розмірами його можна порівняти з найбільшими астероїдами Сонячної системи. За розмірами білий карлик трохи більший за Землю, а його маса становить близько 70 відсотків сонячної маси.

Мансер повідомив:

"Виявлений фрагмент схожий на залізне ядро, що залишилося від великого розірваного тіла".

Вперше диск білого карлика був виявлений 15 років тому. Зараз відомо, що це поширене явище. Коли зірка, маса якої, як мінімум, у 8 разів перевищує масу Сонця, виснажує своє водневе паливо, вона ніби скидає свої зовнішні шари. При цьому вона поглинає всі планети, які розташовані поблизу.

Вчені сподіваються надалі виявити подібні об'єкти неподалік від білих карликів. Вивчаючи їх у великій кількості або окремо, вони зможуть зрозуміти, що чекає на нашу Сонячну систему в майбутньому.

Сонячна система

Нагадаємо, зонд виявив прибульців на астероїді Рюгу. Хаябуса-2 досліджує поверхню астероїда, збирає зразки ґрунту і робить різні фотографії

Читайте також: науковці виявили в Чумацькому шляху екзопланету, яка поводить себе досить дивно. Дослідники вважають, що в майбутньому вона може знищити на Землі все живе.

Як повідомляв портал "Знай.uа", на поверхні Марса зробили незвичайний знімок. На кадрах зафіксували невідомий об'єкт, який схожий на людину. Фото зробив робот космічного агентства Opportunity