Американські вчені визначили зміни, які відбулися в організмі астронавта Скотта Келлі. Він провів цілий рік на борту Міжнародної космічної станції. Фахівці порівняли його стан із станом братом-близнюком Марком, який залишився на Землі. Незважаючи на тривалий вплив мікрогравітації, вони не виявили серйозних епігенетичних змін у клітинах, але помітили інші наслідки. Про це повідомляє Phys.org.

Брати Келлі

Вчені зібрали зразки крові братів Келлі, виміряли фізіологічні показники і провели тести на когнітивні здібності протягом 27 місяців. Виявлені зміни в активності молекул, які приєднуються до ДНК і змінюють експресію генів. Ця сукупність метильних груп молекул має назву епігеном.

Марк і Скотт Келлі

Під час польоту різниця в епигеномі астронавтів склала менше 5 відсотків. Через 9 місяців після місії у Скотта були метиловані 79 відсотків ДНК, а у Марка – 83. Це пов'язано з підвищенням рівня біохімічних маркерів і запальними реакціями.

Популярні новини зараз
ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

Скотт Келлі

У астронавта, який відправився на МКС, спостерігалися також стрес від нестачі кисню, потовщення зорового нерва, сплощення очного яблука, зниження маси тіла і зміни в кишковій мікрофлорі. Фахівці також встановили, що відбулося подовження деяких тіломір в білих кров'яних клітинах.

Скотт Келлі на МКС

Хромосоми піддалися невеликим структурним змінам, стінки артерій стали товстішими, а вміст колагену в них став нижчим. Після повернення на Землю когнітивні навички стали дещо гіршими. Протягом півроку після закінчення місії більшість параметрів повернулося в норму, але експресія багатьох генів все ще залишалася порушеною.

Скотт Келлі на МКС

Як повідомляв портал "Знай.uа": космічні перельоти можуть розбудити сплячі віруси

Нагадаємо, вчені з'ясували, як мозок астронавтів змінюється після польотів у космос

Читайте також: астронавт випадково подзвонив у 911 з орбіти, і ось що сталося