Космічний телескоп Hubble допоміг астрономам з'ясувати, що Всесвіт розширюється на 9 відсотків швидше, ніж передбачалося раніше, виходячи з траєкторії руху після Великого вибуху. Це вимагає пошуку нових теорій для пояснення незвичайного і дивної поведінки Всесвіту.

Адам Рісс, астрофізик, нобелівський лауреат повідомив:

"Невідповідність досягла точки, яку неможливо вважати випадковістю. Це зовсім не те, чого ми очікували".

Вчені отримав Нобелівську премію за роботу, яка доводить, що розширення Всесвіту відбувається з прискоренням, в 2011 році.

Телескоп Hubble

Популярні новини зараз
Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Швидкість розширення є основою сучасного розуміння Всесвіту. Фахівці вже давно помітили, що він поводить себе дивно. Не варто виключати помилковість теоретичних розрахунків.

Команда вчених на чолі з професором Ріссом використовували новий метод для вивчення 70 зірок-цефеїд з сусідньої галактики Велика Магеланова Хмара. Цефєїди – це пульсуючі, яскраві змінні зірки. Основа їх світності і періодичності дозволяє розрахувати постійну Hubble.

Телескоп Hubble

Астрофізики порівняли отриману швидкість з теоретичним прогнозом, який був зроблений завдяки даним супутника ЄКА Планк. Він бачить ранній Всесвіт віком 380 тисяч років після Великого вибуху. Дані не співпали.

Рісс пояснив:

"Це не просто 2 незбіжних результати. Ми вимірюємо щось досконало інше. Перше – це те, наскільки швидко розширюється видима Всесвіт сьогодні. А друге – це прогноз, який базується на теоретичній моделі ранньої Всесвіту. Розбіжність значень свідчить про ймовірність, що в космологічної моделі щось було упущено".

Всесвіт

Вчені поки не можуть пояснити різницю в числах. Багато астрономів вважають, що роль відіграє таємнича "темна енергія", яка розштовхує космічні тіла.

Датські експерти, у свою чергу, теоретично довели, що Всесвіт може скоро розвалитися. Поки невідомо, коли це станеться. Але зараз ясно одне: кожна піщинка на Землі та інших планетах Сонячної системи у майбутньому стануть в мільярди важчими, ніж зараз. За одним з припущень, нова маса стисне матерію Всесвіту в невелику сферу, після чого її існування припиниться.

Всесвіт

Як повідомлялося, Hubble показав другий в історії "хрест Ейнштейна", космічний знімок шокував вчених.

Читайте також: Ейнштейн мав рацію, вчені намагаються сфотографувати портал в інше вимірювання.

Раніше Знай.uа повідомляв, потужний вибух струсонув Галактику, зірки "не розминулися" в космосі.