Команда вчених з університету Арізони виявили в Антарктиді загадковий метеорит. Дослідники вивчили зразок і з'ясували, що він складається переважно з графіту і відрізняється неймовірно високим вмістом ізотопу вуглецю під назвою вуглець-13. Ґрунтуючись на цьому, вони припустили, що метеорит виник у результаті вибуху в тісних подвійних системах, які складаються з білого карлика і зірки-компаньйона. Вибух відбувається в тому випадку, коли перший починає поглинати речовину другий.

Найдавніша зірка

П'єр Хенекура, один з авторів дослідження, повідомив, що подібні події зіграли свою роль у формуванні матеріалу, з якого зародилася Сонячна система.

Такі зразки називають досонячними зернами. Вони допомагають вченим скласти уявлення про фрагменти, з яких будувалася Сонячна система. Крім того, вони допоможуть зрозуміти стан, в якому перебувала зірка під час формування зерен.

Частинки метеорита

Популярні новини зараз
Пенсіонерам видадуть сертифікати на 400 гривень Україна може поринути у темряву: енергетики заговорили про блекаут Будуть під постійним обстрілом: астролог вказав, на які міста чекає пекельний тиждень У кого в Україні збільшаться пенсії з 1 квітня
Показати ще

Дослідникам не вдалося встановити вік зразка, адже його крихітні розміри не дозволяють це зробити. Вони сподіваються, що в майбутньому їм вдасться виявити більші зерна і заповнити прогалини.

Томас Зега, ще один автор дослідження, зазначив:

"Якщо коли-небудь нам вдасться визначити вік таких об'єктів, ми отримаємо краще уявлення про те, що саме запустило формування Сонячної системи".

Найдавніша зірка

Портал "Знай.uа" писав про те, що буде, якщо чорна діра замінить землянам Сонце. Але навряд людство колись перевірить на собі цю версію.

Нагадаємо, виявлена найдавніша молекула у Всесвіті. Це перше стійке хімічне з'єднання, яке з'явилося через 380 тисяч років після Великого вибуху. Вчені працювали над пошуком витоків Сонячної системи протягом 100 років.

Як повідомляв портал "Знай.uа" вчені розгадали таємницю грозного космічного велетня і розповіли, які світи існують поза Сонячною системою.

р