Неймовірну пташку помітили бердвотчери в Одеській області. Це вкрай рідкісний для України птах – шпорцевий чибіс. На щастя, його вдалося сфотографувати. Знімок свого спостереження опублікував Олександр Бурковський.

Фото Олександра Бурковського

За словами директора ННІ природничих та аграрних наук Черкаського національного університету Максима Гаврилюка, в останній раз шпорцевого чибіса бачили в Україні в травні 1837 року.

Тоді його вдалося помітити натуралістові Олександру Нордманну: в околицях Одеси пролітав самець цього виду. Таким чином, з минулого "зустрічі" пройшло понад 180 років.

Популярні новини зараз
Усі надії лише на індексацію: як в Україні зміняться пенсії у 2025 році Українці не можуть скористатися перевагами двозонних лічильників: чому немає обіцяної економії Пенсіонери отримають "бонус" у 500 гривень: чекати не довго ТЦК може відібрати важливий документ – українців попередили про чергову пастку
Показати ще

Варто відзначити, що шпорцевой чибіс рідкісний гість у Європі. Він часто зустрічається в Туреччині, східній і північній Сирії, Ізраїлі, Йорданії та Іраку, а також у Східній і Західній Африці.

Відомі зальоти в Далмацію, Грецію, Туреччину та південно-західний Іран, один раз побували на Мальті. Птахів спостерігали також в Іспанії, Німеччині та інших частинах Східної Європи. З березня по квітень її можна спостерігати також на Кіпрі.

Характерні ознаки цієї пташки - дзьоб як у чибіса, тонкі, ноги трипалі, гострі шпори на згинах крил, відносно загострені крила і тупий чубчик на потилиці. Шпорцевый чибіс менш товариський, ніж інші чайки і тримається парами.

При хорошому освітленні можна розгледіти яке гарне у нього перо, все його вбрання, жилетка і які незвичайні очі у дорослих птахів.

Довжина особини цього виду досягає 25-27 см. Птах харчується комахами і дрібними рибами. А також водними комахами та їх личинками, молюсками, дрібними ящірками, жабами і пуголовками, дрібною рибою і зрідка насінням.

Є сторожовими птахами не тільки для берегових, але і для всіх птахів взагалі. Від них ніщо не вислизає. Голос – гучний. Активно охороняють кладку, якщо поруч з гніздом з'являється хижак або мисливець, то птахи нападають на нього, використовуючи шпори на згинах крил.

Тим не менше, ці популяції сильно скорочуються через руйнування та перетворення ареалу, інтенсивного рибальства в лагунах і збільшення кількості ворогів, таких як здичавілі собаки, шакали і реготухи.

Нагадаємо, показали найбільшу білку в світі. Крім значних розмірів, ці білки відрізняються яскравим, строкатим забарвленням шерсті.

Як повідомляв портал "Знай.uа", вчені виявили унікальний дар природи. Нова знахідка вчених є практично безцінною, це має побачити кожен.

Також "Знай.uа" писав, в тропічних лісах виявили унікальну, жабку,що світиться. Жабки, на думку дослідників, використовують цю здатність для спілкування з родичами.