Як виявилося, обманювати вміють не тільки люди, але і навіть безхребетні тварини. Так в лісах Коста-Ріки мешкають гусениці, які вміють лякати тропічних птахів. Роблять вони це за допомогою страшних очей, які сформувалися в ході еволюції.

Також за допомогою наслідувального забарвлення, мімікрії, комахи втираються в довіру до жертви і завойовують увагу протилежної статі. Про це повідомляє портал Рtushki.

Американські дослідники описали маскарад, який влаштовують гусениці і лялечки метеликів. Вони носять на собі маски з великими очима або страшними пиками. Птах-хижак, зіткнувшись дзьобом з такою мордою, воліє не ризикувати і залишитися голодною.

Щоб зрозуміти, як абсолютно незрозумілі "цятки" можуть врятувати личинку, потрібно уявити себе маленькою тропічною пташкою.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

У пошуках їжі птиці досліджують потаємні куточки під листям і між гілочок. В умовах поганого освітлення пташка може просто не відрізнити намальовані очі від справжніх.

"Якщо б ви були дванадцятиграмовою пташкою, яка вишукує собі поживу під листочками і серед гілочок в тропічному лісі, ви б зовсім інакше сприйняли ці милі мордочки", — говорить керівник дослідження.

Гусениця маскується під змію

Під різним кутом зору морда личинки може змінюватися, набувати агресивний вираз і виглядати вражаюче. Експерти більш ніж впевнені, що подібний маскарад серед личинок розрахований на те, щоб ввести птицю у сум'яття.

Вивчивши безліч помилкових оченят, фахівці припустили, що у птахів, швидше за все, існує сильний вроджений інстинкт самозбереження. Інакше маски просто не допомогли б і не закріпилися в наступних поколіннях комах.

Птах, нападаючи на таку гусеницю, не розуміє, що за тварина дивиться на неї такими очима. Він лякається.

Гусениця маскується під змію

Дослідники звернули увагу на те, що "гусеничні маски" насправді не мають подібності з яким-небудь конкретним видом тварин. Вони трохи схожі на очі ящірок, змій або земноводних, але не повторюють в деталях когось конкретно. Серед неотруйних гусениць вчені виявили екземпляри, які схожі на змій, гризунів, черепах і отруйних або колючих личинок.

Нагадаємо, зоологи виявили новий вид, схожий на персонажа із Зоряних воєн.

Як повідомляв портал "Знай.uа", прадавня комаха шокувала своїми розмірами і зовнішнім виглядом.

Також "Знай.uа" писав, вчені показали моторошну істоту, яка заселила нашу планету.