У планети з'явився шанс на порятунок - вчені створили біополімер, який розчиняється у сміттєвому баку.

Проблема екології стає все більш актуальною. Пластик забруднює Землю з неймовірною швидкістю – навіть у найглибшій на планеті Маріанській западині виявили пластикове сміття. За підрахунками вчених, до кінця 2050 року в океані пластика буде більше, ніж риби.

Вчені з Каунаського технологічного університету довго працювали і в підсумку створили біопластик, який розкладається в сміттєвому відрі за 2-3 роки.

Варто зазначити, що процес пластичного розпаду займає від сотні до тисячі років. За той час, поки відбувається розкладання, мікропластичної частинки потрапляють в їжу людини через ґрунтові води. Останні дослідження показали, що в організмах людей є пластик. Зрозуміло, через 20-30 років ці показники стали б набагато вищими.

Популярні новини зараз
Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

Згідно з наявними даними, біопластик при температурі 580 градусів розкладається вже через півроку, але в компостному кошику це займе більше часу. Даний процес прискорюють мікроорганізми, які існують в будь-якій компостній ямі. Матеріал виготовлений з целюлози, тому при нагріванні він не тільки плавиться, але також і згоряє. При термічній обробці целюлоза не стає токсичною і не впливає негативно на навколишнє середовище.

Щоправда, якість вимагає вкладення великих коштів. Це складний і трудомісткий процес, а біорозкладаний пакет коштує дорожче за звичайний пластиковий.

Але тут вибору бути не може, оскільки екологія і здоров'я людей знаходяться під великою загрозою. Мікрочастинки пластику потрапляють в організм через продукти харчування і воду. До того ж не варто забувати про навколишнє середовище: якщо людина погубить флору і фауну, планету можна вважати померлою.

Нагадаємо, команда вчених Descartes Labs склала карту світу, яка відображає найбільш забруднені куточки нашої планети. На ній нитками і плямами зображені викиди діоксиду азоту – газу, який утворюється в процесі згорання. Ці викиди – одна з головних проблем нинішньої екологічної обстановки в різних містах світу.

Як повідомляв портал Знай.ua, екологи назвали найбрудніші мегаполіси світу

Також Знай.ua писав, вчені навчилися робити пластик з салату