У світових засобах масової інформації останнім часом стали все частіше публікуватися статті на тему шкоди дріжджового хліба. Гастроентерологи вважають, що властивості хлібопекарських дріжджів вивчені не до кінця, а деякі дослідження підтверджують їх небезпеку для людського організму.
Підпишись на наш Viber: новини, гумор та розваги!
ПідписатисяЧи дійсно дріжджовий хліб небезпечний для здоров'я людини?
Для початку, давайте розберемося, що таке дріжджі. Про те, що дріжджі відомі людству вже кілька тисячоліть, свідчать записи на староєгипетських папірусах. Однак в Європі саме дріжджовий хліб в промислових масштабах стали виробляти тільки після Другої світової війни.
До цього для приготування тіста пекарі використовували молочнокисле чи хмільне бродіння. Ця технологія більш безпечна, проте процес підготовки тіста до випікання був затяжним. Спростила і прискорила його поява сухих дріжджів, які і почали застосовувати в тісті для хліба.
Головна особливість дріжджів - миттєвий початок процесу бродіння - в цей момент вони виділяють вуглекислий газ. Завдяки такому бродінню, тісто добре піднімається, а спечений хліб має специфічну губчасту структуру. Треба визнати і те, що, як і всі гриби, дріжджі є джерелом вітамінів і корисних мікроелементів. Так в чому ж тоді полягає небезпека хліба на дріжджах?
Ризик розвитку онкологічних захворювань через дріжджів
Гастроентерологи по всьому світу стверджують, що хлібопекарські дріжджі при попаданні в шлунково-кишковий тракт людини порушують кишкову мікрофлору і запускають гнильні процеси всередині всього кишечника.
В результаті корисні бактерії гинуть, знижується імунітет, починається дисбактеріоз. Він, в свою чергу, при наявності грибкової флори збільшує можливість появи ентероколіту і різко знижує кількість кальцію в організмі.
Варто зазначити, що французький вчений Етьєн Вольф протягом трьох років проводив дослідження з розчином екстракту ферментуючих дріжджів. Він довів, що їх флора активно стимулює ріст ракових пухлин. Адже дріжджі - одноклітинні організми, які розмножуються вегетативним шляхом, тобто швидким поділом клітин, що дуже позитивно і для ракових клітин.
Але в той же час, треба розуміти, що все це стосується саме дріжджів, а не дріжджового хліба. Хлібопекарські фахівці заявляють, що розмножуються звичайні хлібопекарські дріжджі при 25 градусах за Цельсієм, бродять при 30 градусах. При досягненні температури в 50 градусів дріжджі вже починають гинути. А ось в процесі випічки хліба найнижча температура всередині м'якоті досягає 95 градусів, а то і вище.
Тобто, живих дріжджів в м'якоті хліба просто немає - вони гинуть при випіканні. А ось отримана з них інактивована біомаса має найцінніший склад: білки, ліпіди, вітаміни, мінеральні компоненти - це все і засвоює наш організм.
Як раніше повідомляв портал "Знай.ua", скоро весь хліб в Україні стане золотим.