Міжнародна група вчених з Гранадского університету провела серію досліджень, в результаті яких прийшла до висновку, що соняшникова олія риб'ячий жир здатні спровокувати серйозні проблеми з печінкою.

Дослідники провели комплексний аналіз реакції печінки у щурів, коли їх довго годували соняшниковою і оливковою олією, а також риб'ячим жиром. Зокрема, фахівці вимірювали довжину теломер і простежували ультраструктурні зміни в органі електронним міксроскопом.



Фахівці з'ясували, що у групи щурів, що вживали в їжу оливкова олія, печінка в набагато кращому стані. У свою чергу, соняшникова олія провокувало фіброз і ультраструктурні зміни, а риб'ячий жир збільшував окислювальні процеси, пов'язані з віком, змінював довжину теломер і сповільнював дихальний ланцюг перенесення електронів в мітохондріях.


Популярні новини зараз
Держава розщедриться? Чого чекати від індексації пенсій у 2026 році У 2026 році залишитесь без квартири: чиє право власності оскаржать Нові зміни від "Київстар" та Vodafone: що готують для користувачів Соцпрацівники ходитимуть по домівках: до кого прийдуть з перевіркою
Показати ще

Теломери - кінцеві ділянки хромосом, укорочення яких пов'язане з процесом старіння, а подовження - з виникненням онкології.

Метаболічний неалкогольний стеатогепатит викликається надмірним накопиченням тригліцеридів в печінці з активацією вільного радикального окислення, пошкодження клітинних мембран. При відсутності належного лікування стеатогепатит переходить в цироз печінки.

Нагадаємо, раніше інформаційний портал "Знай.ua" писав про те, які продукти повинні обов'язково бути присутнім в щоденному раціоні, незважаючи на їх калорійність.