Вченим Стокгольмського університету вдалося зафіксувати в процесі своїх досліджень два стани води з великими відмінностями в структурі і щільності. Їх результати засновані на експериментах з використанням рентгенівських променів і були опубліковані в Працях Національної академії наук (PNAS).

У води є багато дивних властивостей, які є аномальними і не притаманні для інших рідин. Наприклад, температура плавлення, щільність, теплоємність — в загальній сумі близько 70 властивостей води, що відрізняють її від інших рідин. Ці аномальні властивості, до речі, стали передумовою для появи відомого нам життя.

«Нове властивість примітна тим, що, як з'ясувалося, вода може існувати у вигляді двох різних рідин при низьких температурах, коли лід повільно кристалізується», каже Андерс Нільссон, професор хімічної фізики в Стокгольмському університеті. «Вкрай цікаво використовувати рентгенівські промені для визначення відносних позицій молекул в різний час», говорить Фівос Перакис, професор Стокгольмського університету з досвідом роботи в області надшвидкої оптичної спектроскопії. «Ми, зокрема, змогли відстежити трансформацію зразка при низьких температурах з однієї фази в іншу і показали, що має місце характерна для рідин дифузія».

«Нові результати говорять про те, що вода при кімнатній температурі не може визначитися, який із двох форм їй бути, високої або низької щільності, що призводить до локальних коливань між двома фазами», говорить Ларс Петтерссон, професор теоретичної хімічної фізики в Стокгольмському університеті. «Коротше кажучи: вода — це не одна складна рідина, а дві простих рідини зі складними відносинами».

Популярні новини зараз
Пенсіонери отримають значну доплату до пенсії: кому і скільки добавлять найближчим часом ТЦК заблокували водійські права: чи можна повернутися за кермо ПриватБанк зарахує на карти українців від 250 до 25 000 гривень: кому пощастить Ви подивитесь на лічильники і не повірите очам: як прибрати кілька кубів до кінця місяця без порушень
Показати ще

Ці нові результати не тільки створюють загальне уявлення про воді при різних температурах і тисках, але і про те, як на неї впливають сіль і біомолекули, необхідні для життя. Крім того, чим більше ми дізнаємося про воді, тим краще розуміємо, як її очищати і опріснювати в майбутньому. Цю проблему було б добре вирішити на тлі насувається глобальної кліматичної кризи.

Раніше портал "Знай.ua" повідомляв про відкриття нового стану льоду