У вівторок, 4 вересня, культовий український фільм "Тіні забутих предків" грузинського кінорежисера Сергія Параджанова відзначає 53-ю річницю прем'єри. Так, саме 4 вересня світ побачив легендарну екранізацію повісті класика української літератури Михайла Коцюбинського "Тіні забутих предків".

Цей день став знаковим не тільки для українського кіно, але і для дисидентського руху. Нагадаємо, що прямо під час прем'єри фільму 1965 року відбулася політична акція. Її влаштували ще молоді на той час дисиденти Іван Дзюба, Василь Стус і В'ячеслав Чорновіл.

Вони закликали присутніх у залі встати на знак протесту проти арештів українських інтелектуалів. Тоді перегляд фільму перетворився на стихійну антирадянську демонстрацію.

Примітно, що на той момент цензура в СРСР забороняла показувати у фільмі інтер'єр справжньої гуцульської церкви. Однак Параджанов під час зйомок запрошував пересічним місцевим жителям Карпат зніматися в своєму кіно.

Популярні новини зараз
Летальність приблизно 52%: ВООЗ застеріг про спалах небезпечного вірусу Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Варто відзначити, що кінострічка отримала 39 міжнародних нагород в 21 країнах, і цей факт відзначено у світовій Книзі рекордів Гіннеса. Крім того, саме завдяки "Тіням забутих предків" Сергія Йосифовича вважають основоположником поетичного кінематографа в Україні.

Василь Стус – один із найвідоміших українських поетів 20 століття. Його біографія дуже цікава, але водночас трагічна. Його твори були заборонені, а самого письменника не просто посадили у в'язницю, а позбавили можливості писати. У день пам'яті Василя Стуса ми вирішили згадати і розповісти вам найцікавіше з біографії письменника.

Чому творчість Стуса було заборонено? За його власні переконання. Василь Стус не намагався догодити цензурі і писав про те, що українській культурі потрібна автономія. За це його посадили на 12 років, і позбавили можливості писати.

Нагадаємо, Сергій Притула оголосив бойкот фільму про поета та дисидента Василя Стуса, який скоро повинен бути знятий.

Як повідомляв портал Знай.uа, у віці 89 років помер відомий український дисидент, один з авторів акту "Про Незалежність України" Левко Лук'яненко.

Також портал Знай.uа писав про 10 геніальних цитат Василя Стуса.