Польські телеглядачі протягом двох місяців захоплено стежили за перебігом подій українського серіалу "Кріпосна". 30 серпня в Польщі вийшла остання серія серіалу і стала головною новиною в СМІ. Серіал настільки сподобався польським телеглядачам, що управління польського ТБ почало переговори про те, щоб третій сезон "Кріпосної" знімали у Варшаві або Кракові.

Чудові новини!
Тепер Знай.ua став ще ближче і доступніше. Швидше завантажуй додатки для Android або IOS і залишайся в курсі останніх подій. Усе це у неповторній подачі журналістів нашого порталу!

"Кріпосну" дивляться усі, навіть у найвіддаленіших куточках країни. У ближньому селі до України - Фольварки - мешкає фермерка Рената Плосконь, що не пропустила жодної серії та затверджує, що і всі її подруги дивляться. Рената запевняє, що "Кріпачка" формує у поляків позитивне ставлення до України:

"Коли ми дивимося цей серіал, українці стають для нас наче ріднішими. У минулому в нас також була кріпаччина, а ми, селяни, чули про неї з переказів. Коли я дивлюся «Кріпосну», то уявляю собі як жили мої предки.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Одна квитанція "поважчає" на 150 грн: як в Україні зміняться тарифи на світло, газ та воду Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого
Показати ще

Моє село недалеко від польсько-українського кордону. Україна близько, а водночас далеко. В минулому між нашими народами багато всілякого було – і доброго, і поганого, – каже Рената Плосконь."

Польська селянка каже, що більшість жінок співчувають головній героїні серіалу, бо якоюсь мірою відчувають себе у її ролі.

"Не одна жінка й сьогодні впізнає у долі Катерини ситуації з власного життя, тому ми дуже їй співчуваємо і переживаємо. Там показано долю жінки в патріархальному суспільстві, де домінують чоловіки.", - тлумачить польська фермерка.

Фанатка українського серіалу запевняє, що він є чимось більшим, ніж просто гарне костюмоване кіно. Немов, доля настільки жорстока до Катерини, що телеглядачі мимоволі забувають про власні проблеми.

"Не так давно я пережила трагічну ситуацію в родині. Коли дивлюся "Кріпосну", то в мене виникають думки, що не тільки я страждаю. І хоча я розумію, що це просто серіал, однак мені стає легше", – пояснює Рената.

Кінокритик польського походження Марцін Радомський каже про три найважливіші причини популярності "Кріпосної" у Польщі. Насамперед, це попит на гарні історичні костюмовані фільми, що наповнені любовними перипетіями та інтригами.
Дії персонажів серіалу носять героїчний характер, що незвично для нашої епохи.

"Багато глядачів наголошують, що розвиток сюжету постійно тримає їх у напрузі. Варто звернути увагу на поведінку та моральність головних героїв. Часто їм, як і сучасним людям, доводиться приймати складні рішення, проте вчинки героїв серіалу позначені шляхетністю не з нашої епохи", - пише Радомський.

Окрім того, критик звертає нашу увагу на те, що поляки активно коментують гру акторів серіалу і вважають, що ті приголомшливо справляються із своєю роботою.

Друга причина успіху, на думку критика, складається у братерському ставленні до спільного польсько-українського минулого: "Польща та Україна завжди були тісно пов’язані. "Кріпосна" розповідає про долю вродливої невільниці Катерини Вербицької. У сюжеті можна знайти багато епізодів, які стосуються життя кріпаків та дворянства в царській Росії, до складу якої в 19-му сторіччі входили й польські земл".

"Кріпосна" - літня сенсація на польському телебаченні. Спершу її ставили в ефір тричі на тиждень, а потім, побачивши , що в неї блискучий рейтинг переглядів, серіал показують щодня, за вийнятком четверга. Цей серіал дивиться бульше трьох мільйонів польських телеглядачів, а другий сезон стартував у Польщі навіть швидше, ніж в Україні.

Нагадаємо, раніше зірка "Відчайдушних домогосподарок" пішла з життя: до останнього боролася зі страшною хворобою.

Також Знай.uа писав, що 11 жертва проклятого серіалу: "Глухар" перетворився в кладовище акторських душ - невже "чорна магія"?.

Ще Портал Знай.uа повідомляв, що залізний Арні повернувся на екрани: у мережі з'явився трейлер нового "Термінатора" .