Вікторія Гресь - одна з легенд української фешн-індустрії. Її вбрання носили перші леді і світові знаменитості. 4 грудня дизайнерка незвичайно та яскраво відсвяткувала 26-й день народження Модного будинку VG, влаштувавши перформанс під назвою “Таємнича шафа Вікторії”.

Знай.uа побував на цьому святі, де зміг не тільки вразитися створеним антуражем, але і поспілкуватися з винуватицею торжества.

Вікторія Гресь
Вікторія Гресь

За задумом Вікторії Гресь простір бутіку в центрі Києва був розділений на дві частини. У першій - реальний світ дизайнерки-творця з нарядами і примірочними.

Вікторія Гресь і Наталія Холоденко

Популярні новини зараз
Не виїде закордон ніхто: у Міграційній службі закликали українців до перевірок Якщо не встигли здати в банк – радійте: монети номіналом 5 копійок можна дорого продати Українцям допоможуть вижити: виплатять по 3600 грн на кожного члена сім'ї Вам знадобиться магніт: перевірте монети в гаманці – деякі можуть принести 35 000 гривень
Показати ще

У другій - ірреальний світ мрій художника-мрійника з казковими персонажами. Тут фантазія дизайнерки перевершила всі очікування: до найдрібніших деталей були продумані декор, наряди, оформлення, світло, частування.

Дим і музика занурювали в чарівну атмосферу крижаного царства, де живе Снігова королева, і не одна! На вході гостей зустрічали офіціанти-ельфи.

Не відразу можна було помітити ожилі скульптури.

Гості не переставали висловлювати своє захоплення таланту і фантазії творця. В цей день привітати Вікторію Гресь прийшли багато знаменитостей, серед яких Наталія Холоденко, Катерина Кухар, Олександр Стоянов, В'ячеслав та Ірина Дюденко, Олексій Суханов, Сергій і Тетяна Сивохо, Іванна Слабошпицька, Олексій Залевський.

Всі фото: Андрій Петров

Під час свята ми змогли поспілкуватися з Вікторією про тонкощі її професії, а також поцікавилися її думки про зовнішній вигляд першої леді України.

Вікторіє, ви вирішили 26-річчя Модного будинку VG оригінально відсвяткувати, створивши казкову атмосферу. Це царство Снігової королеви?

Це реальний і нереальний світ. Ми припускали відтворити Нарнію. У всіх нас є якісь нездійсненні мрії. Я вважаю, коли всі мрії здійснюються - це жахливо! Повинно бути завжди щось, чого ми хочемо, чого бажаємо, щоб була гірка, і ми на неї повзли.

А у вас є така мрія?

Так, я хочу реставрувати великий замок.

У вас він є вже?

Немає. Це необов'язково. Може бути, знайдеться такий замовник. Я хочу зробити великий історичний об'єкт. Я дуже багато займаюся декором. Напевно, це моя велика любов. Я непоганий декоратор, як мені здається.

А можемо назвати імена тих, у кого ви вже щось декорували?

Ні. Це не настільки відомі люди. Зрозумійте, це професія, яка пов'язана з матеріальним світом, і тут важливо, коли люди дають карт-бланш, довіряють, цінують мій смак, мій кольороподіл, моє бачення світу - те, що можу запропонувати з точки зору мистецтва жити.

Хотілося б почути вашу експертну думку про зовнішній вигляд Олени Зеленської. Думаю, ви бачили вбрання нової першої леді.

Я з нею знайома. Ми працювали багато років тому, але в новому статусі - ні.

Коли ти бачиш роботу колег, у тебе, авжеж, є не момент причепитися, а своє бачення. Дуже складно критикувати чи не критикувати. Тут же йдеться не про піджачок і правильно зшитий рукав, але, в моєму розумінні, все-таки для такого рівня дуже важлива посадка, правильне шиття, правильні пропорції, і, напевно, кількість років, що відпрацьовані у цій сфері, теж грають свою роль. Тому дуже складно говорити про колег. Я не можу сказати, що це погано чи добре, мені подобається або ні - просто це по-іншому.

Вбрання для інавгурації Володимира Олені Зеленській пошив Артем Климчук

У США ледь не кожен день обговорюють зовнішній вигляд Меланії Трамп. Чи можна порівняти українську першу леді з американською?

Давайте чесно, на Меланію Трамп працює вся фешн-індустрія Америки - всі готові за щастя надати їй вбрання. Меланія - колишня модель. Вона в цій професії прожила багато років. Це дуже серйозна професія, яка дозволяє потім з лишком надолужувати багато речей. І скидати з рахунків американську індустрію моду ми теж не можемо. Україна на їх тлі - не модна країна. Це два світи, тому порівнювати марно. А те, що у нас прекрасна перша леді - це безперечно!

Дві наші останні перші леді - це взагалі мрія дизайнерів. Я працювала з Мариною Анатоліївною Порошенко. Її все-таки не дуже цікавила фешн-історія.

А перша леді повинна звертатися до дизайнерів?

Повинна! Я вважаю, що через образ першої леді можна дуже багато дати позитивного для країни. І моя думка - це дуже важливий момент, це один із важливий меседжів, що перша леді може дати для України.

Вікторія Гресь зшила наряд для Марини Порошенко. Інавгурація Петра Порошенка, 2014 рік

І ми про це намагалися говорити з попередньою першою леді, але у нас щось виходило, щось ні, хоча я їй дуже вдячна. Вона - чудовий (так не можна говорити) матеріал для дизайнера, але тим не менш. Я вважаю, що ми всі працюємо на один результат і для Марини Анатоліївни чудово все було робити, дуже позитивно і просто. У будь-якому разі, вона завжди довіряла. Вже інше питання - можливо, ми десь не збіглися в чомусь. Ми всі живі люди, це нормально.

Сукня від Вікторії Гресь на Марині Порошенко

Петро Порошенко не раз потрапляв у курйози через свої костюми, особливо штані. Володимир Зеленський поки не помічений в подібному.

Володимир, скажімо, інших форм. Він актор, а на акторах одяг сидить чудово. Він знає, що таке костюм. Мені завжди подобалося, коли є персонажі, на яких можна щось вигадувати. Мені здається, хороша класика в Україні ще не прижилася. А це та сфера, де не варто експериментувати.

Один з курйозів з одягом Петра Порошенка

Про яку класику ви говорите?

Про пошиття, внутрішню кухню. Про те, що все-таки гарна сукня має бути посаджена на фігуру, вона повинна ідеально сидіти у будь-якому ракурсі, в будь-якому русі.

Кого ви вважаєте іконою стилю?

Це Ума Турман, Фанні Ардан, Катрін Деньов - актриси, які створюють стиль. Вже друга половина життя йде, не варто кокетувати, потрібно говорити чесно про те, що виглядати треба елегантно, гідно. Ці персонажі дають підтримку і відчуття.

На сьогоднішній день крик про молодість і красу, звичайно, хороший, але ніхто ж не скасовував, ще раз кажу, другу половину життя. До неї потрібно готуватися, її потрібно чекати, потрібно розуміти, що з нею треба довго жити і комфортно. Тому я за творчих та інтелектуальних персонажів.

Що скажете про зовнішній вигляд британської королівської сім'ї?

У них така робота - вони повинні виглядати елегантно. На такому рівні це було б вкрай смішно, якби у них були якісь проколи. Це немає сенсу обговорювати в Україні. Краще б наші "червоні доріжки" одягалися гідно.

В одному з інтерв'ю ви сказали, що в українській фешн-індустрії не все добре через складну економічну ситуацію в країні. Нічого не змінилося?

Це правда. Як в моді все може бути прекрасно, коли в країні війна? Моя думка - нічого. Якщо хтось каже, що все прекрасно, значить, у них все прекрасно. Ви розумієте, щоб фешн-індустрія добре працювала, для цього потрібна стабільна економіка. Про що ми можемо говорити?

Середній клас, який є споживачем дизайнерського одягу, на жаль, зубожів. Це відверте формулювання. У нас дуже матеріальна професія. Ми повинні пошити, оплатити всім оренду, зарплату... як не крути, матеріальна професія передбачає видаткову частину.

Ми наближаємося до новорічних свят. Що ви порадите надіти?

Мені здається, будь-який одяг повинен приносити задоволення. Якщо вам щось не йде або ви себе некомфортно почуваєте - не дивиться ні на які тренди, рекомендації. Краще, ніж ви самі себе відчуваєте, ніхто не відчуває. Або тоді треба звертатися до дуже крутих стилістів.

В Україні зараз стільки стилістів і консультантів!

Половина - просто мотлох, вибачте мене! Чомусь у всіх є бажання почати займатися творчою професією, ніби як не потрібно нічому вчитися, інформаційне поле в інтернеті відкрито. Всі думають, зараз прийду і зроблю. А підіть і спробуйте! І щоб вам за це заплатили гроші і було не соромно, щоб були наступні клієнти. Це професія! Це величезний культурологічний пласт, який вимагає підтвердження ваших знань. Інформація - це не знання. Ось в чому проблема. А мої знання в голові - це досвід, навчання. Нікому ще не заважала гарна освіта.

Хто для вас був учителем у житті? Який дизайнер?

За радянських часів не було слова дизайнер. Модельєр, так, кутюр'є. Але ми ж інформації не мали. Історія моди закінчувалася в 50-і роки. Я закінчила інститут, пардон, в 87 році. Журнал Vogue був за щастя - його привозили з-за кордону комусь на подарунок. Це був зовсім інший світ. Моди не було. Це була якась категорія мистецтва. Але нам давали класичне знання, художню освіту. А зараз цього немає: немає малюнка живопису, композиції, кольороподілу. Людей не вчать! Всі думають, якщо вони відкрили журнал, подивилися на сайті - все. Це абсурд! Це професія, якій вчаться з азів: малюють, вивчають пропорцію, кольорознавство, матеріалознавство, крій.

Я професію знаю зсередини. Я можу зшити що завгодно: пальто, сукню, піджак, брюки. Можу фарбувати тканини, робити принти. Сама можу зробити руками. Зараз цього немає.

До мене приходили останнім часом студенти з ескізами. Я питаю: "Це хто зробить?" Вони: "Це повинні робити спеціально навчені люди". Все! Це крах! Людина повинна чітко розуміти, що вона хоче і як це робиться.

Так ви викладаєте?

Ні, народ приходить влаштуватися на роботу, але у мене довго не затримуються. Кажуть, що я зла, жорстока і вимагаю занадто багато. У нас всі хочуть прийти, отримати велику зарплату, щось робити, а самі нічого не вміють. Мені хороші ще не траплялися, чесно скажу.

Їх же не вчать практики, а якісь теоретики, які терплять ті жебрацькі зарплати, які платять в наших інститутах. Мене скільки разів запрошували. А куди мені подіти це все? Я б пішла викладати, але... повертаємося до нашої економічної ситуації.

Юлія Абрамова

Нагадаємо, раніше слідами Ukrainian Fashion Week Знай.uа писав про модні тенденції в одязі на сезон весна-літо 2020. Наш матеріал допоможе вам бути “на стилі” у будь-якому віці.

Також знаменита топ-модель Аліна Байкова, яку називають українською подругою Леонардо ДіКапріо, розповіла Знай.uа, як відгуляла 30-річчя в Києві.