"Толока" - довгоочікуване українське кіно, якому відомий режисер Михайло Іллєнко присвятив 50 років життя, починаючи від задуму фільму до його втілення.

Це поетичне кіно з авторським поглядом на 400-річну історію України. Михайло Іллєнко є автором сценарію та режисером стрічки.

Михайло Іллєнко - режисер фільму "Толока"
Михайло Іллєнко - режисер фільму "Толока"

На допрем'єрному показі "Толоки" у столичному кінотеатрі "Київська Русь", на якому був і кореспондент Знай.ua, Іллєнко зізнався, що ідея створення фільму прийшла до нього багато років тому.

"Мені не віриться, бо почалося все у 1967 році на березі Дніпра в селі Бучак. На жаль, від цього села вже майже нічого не залишилось. Тоді ми сиділи з братом, з Юрієм Іллєнком, і він - просто так думки в голос - каже, дивись, хата українська, а взагалі-то в стінах цієї хати велика-велика таємниця незнищенності України", - розповів режисер.

Популярні новини зараз
Не просто оновити дані у ТЦК: чоловіків попередили, що буде потім Гречку, соняшникову олію та борошно будемо купувати за новими цінами: скільки доведеться викласти Пенсіонерам приготували пристойну надбавку, але дадуть не кожному: хтось може надіятись Як відмовитися від отримання повістки, щоб вам за це нічого не було
Показати ще

Презентація фільму "Толока" у кінотеатрі "Київська Русь"
Презентація фільму "Толока" у кінотеатрі "Київська Русь"

Брати Іллєнки звернули увагу тоді на справжню українську хату - на толоку, яка здавна уособлює в собі особливу філософію та світогляд нашого народу. Є толока - є життя.

"Тут є глина, там вода, очерет, тут щось росте для каркаса. Але головне - толока. Толока збирається. І там, де піднімається дим над згарищем, а поруч вже стоїть хата. І вона дає шанс на життя. Мене тоді це просто вразило", - додав Іллєнко.

На його думку, толока - це унікальна переможна система українського самопорятунку, це сила та міць українського народу.

Презентація фільму "Толока" у кінотеатрі "Київська Русь"
Презентація фільму "Толока" у кінотеатрі "Київська Русь"

"Не так давно я був у Бучаку і побачив там вітряк, який ховається вже в соснах. Ми втрачаємо пам'ять. Наш фільм - це спроба цю пам'ять повертати і розповідати про те, про що зараз і не завжди згадують", - наголосив режисер.

Крім того, Михайло Герасимович зізнався, що на написання сюжету стрічки його надихнув твір Тараса Шевченка.

Афіша фільму "Толока"
Афіша фільму "Толока"

"Сюжет почався тоді, коли я перевернув сторінки Шевченка, нашого поета-пророка, і побачив маленький вірш на дві сторінки "У тієї Катерини хата на помості", - сказав він.

З цього вже зрозуміло, що головною героїнею "Толоки" є Катерина. Зіграла її донька режисера - Іванна Іллєнко.

У баладі Шевченка у Катерину закохалися троє козаків. Свій вибір жінка довірила долі: пообіцяла стати дружиною тому, хто визволить з полону її брата. Події у фільмі теж починаються з часів козацтва.

Але потім на Катерину чекає багато випробувань, які будуть знищувати її хату. Вона буде проходити крізь час та криваві події в історії країни, аби знов побудувати з руїн нову толоку, як і сотні поколінь українців, бо хата існує від війни до війни, але дух непереможний.

Фільм "Толока" створено компанією "Іллєнко Фільм" за підтримки Державного агентства України з питань кіно та Міністерства культури України.

Бюджет стрічки склав 28,4 млн гривень, з них - 98% (24 млн грн) від Держкіно.

Офіційним телевізійним партнером виступив телеканал ICTV.

Також 7 гривень з кожного проданого білету у кінотеатрі піде на допомогу українським військовим. Цьому сприяла співпраця фільму з Фондом "Повернись живим" Віталія Дейнеги.

З осені минулого року Михайло Іллєнко з "Толокою" проїхав прифронтовими містами та військовими частинами на Донбасі, показував там стрічку.

"Для мене ці перегляди були дуже великою підтримкою. Адже фільм знімався довго, сім років, і вже хотілося зрозуміти, як він буде сприйматися", - зізнався режисер.

Показ "Толоки" бійцям на Донбасі
Показ "Толоки" бійцям на Донбасі

У фільмі дуже багато метафор, художньої образності та знаків. Це кіно для вдумливого глядача, яке змушує замислюватися над тим, як ми живемо, куди йдемо та що залишимо після себе.

Важливі історічні події показані стисло, але виразно та символічно. У кожний фрагмент автор хотів вкласти якусь особливу та важливу думку.

"Фільм, я думаю, неодноразового користування, - підкреслила Іванна Іллєнко. - Буде цікаво подивитись цей фільм через рік, через два-десять, та порівняти свої враження і емоції".

У фільмі зіграли відомі українські актори: Богдан Бенюк, Дмитро Лінартович, Сергій Романюк, Олег Примогенов, Мирослав Гай, Тетяна Нагірняк, Василь Кухарський, Дмитро Рибалевський.

Презентація фільму "Толока" у кінотеатрі "Київська Русь"
Презентація фільму "Толока" у кінотеатрі "Київська Русь"

Також епізодичні ролі дісталися Ахтему Сеітаблаєву, Фаготу, Пилипу Іллєнко.

"Коли Михайло і Юрій сиділи на березі Дніпра і говорили про українську хату, мені було 10 років, - зізнався Богдан Бенюк. - І я мав щастя, абсолютно підсвідомо, попадати на такі толоки, які були пов'язані з гуртуванням людей, які піднімали нагальну потрібну річ. Я ставився до цього приємно, я бачив, яка кількість робіт виконувалася, наприклад, до третьої-четвертої години дня, а потім ці люди вміли дуже гарно відспівати це, порадіти цьому, що вони зробили, і це був якийсь такий запас міцності".

Богдан Бенюк та Михайло Іллєнко на зйомках "Толоки"
Богдан Бенюк та Михайло Іллєнко на зйомках "Толоки"

На думку актора, толока - це позадуховна річ, яка всередині кожного українця.

"Михайло знайшов те, що ми з вами, українці, якщо глибоко заглянути, то ми зрозуміємо, що ми живемо з вами на прекрасному гарному древньому дубі... і цей дуб буде багато років існувати. Це ті речі, які пов'язані з відродженнями нашої нації", - додав Бенюк.

Тому на останніх кадрах фільму глядач і бачить великий дуб.

Завершується стрічка піснею "Українська народна камасутра" - це авторська інтерпретація української народної пісні "Чорні очка".

"Я вдячний Ганні Заклецькій, Іванці Червінській, Лесі і Галині Тельнюк, Івану Леньо, Олегу Михайлюті (Фагот), Тарасу Компаніченку, Роману Коляді, Володимиру Лавренчуку, саунд-продюсеру Сергію Фоменку (Фома), режисерові кліпу Кадіму Тарасову і продюсеру Андрію Різолю за те, що відгукнулись на запрошення приєднатися до нашої толоки і донесли до світової спільноти ідеї Української народної Камасутри", - зазначив режисер Михайло Іллєнко.

Кінопрокатний старт фільму "Толока" запланований на 12 березня, але чи буде він після введенням карантину через коронавірус - поки невідомо.

Фото з презентації фільму "Толока" у кінотеатрі "Київська Русь":

Ахтем Сеітаблаєв
Ахтем Сеітаблаєв

Нагадаємо, раніше акторка з комедії "Побачення у Вегасі" Марина Д'яконенко розповіла про "моторошну" зустріч з Еріком Робертсом.

Також Марина Д'яконенко розповіла про кайфові три тижні у Лос-Анджелесі.

Ще читайте, як відома голлівудська зірка потрапила в українську комедію з Поляковою та Остапчуком "Побачення у Вегасі".

А режисер Сергій Шляхтюк розповів Знай.ua, як проходив кастинг у комедію "Мій дідусь - Дід Мороз".