Ахтем Сеітаблаєв - один з тих режисерів, який завжди береться за важку та емоційно напружену тему у кіно. Цього разу він взявся за телевізійний проєкт, який вже 29 вересня можна буде побачити на екрані. Мова про 6-серійний патріотичний екшн "Доброволець" для каналу ICTV.

Знай.ua поспілкувався з Ахтемом про його нову режисерську роботу, її особливість та значення.

Ахтем Сеітаблаєв, фото зі зйомок бойовика "Доброволець" для ICTV
Ахтем Сеітаблаєв, фото зі зйомок бойовика "Доброволець" для ICTV

Як вже зрозуміло з назви, екшн буде пов'язаний з темою війни, але не слід очікувати потужних військових дій, або порівнювати цю роботу режисера з "Кіборгами". Це кіно зовсім про інше. Про те, як бійцям, які вже повернулися з фронту, живеться в країні, чи всім легко вдається адаптуватися та налагодити своє життя. Але і про те, що ворог ближче, ніж здається. Головному герою "Добровольця" доведеться запобігти спробі теракту у Києві та знайти тих, хто стоїть за цим. Але це буде не так просто. На глядача чекає неочікуваний перебіг подій, зміна локацій, напружений детектив з елементами бойовика. Тому цікаво буде дивитися не лише старшому поколінню, а й молоді, яка звикла до пригодницьких екшенів у кіно.

Як зізнався Ахтем Сеітаблаєв, після "Кіборгів" він вирішив, що хоча б декілька років не буде торкатися теми війни та посттравматичного синдрому. Але не вийшло.

Популярні новини зараз
Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно Це має робити кожен, хто має смартфон: чохол і скло на екран не захистять Це вже законно: співробітникам ТЦК дозволили робити це під час вручення повістки
Показати ще

"Починаючи з 2012 року, я кожен рік знімаю драму. Чесно кажучи, я втомився. Тому що якщо ти чесно робиш свою справу, а я сподіваюсь, що я принаймні чесно роблю, про художню складову - не мені оцінювати. Хочу сказати, що якщо хто-небудь вважає, що він відкриє мені очі на те, що я зробив щось там не так, або погано, або непрофесійно, хочу запевнити, повірте мені, найбільш жорсткого критика, ніж я: те, що я сам собі кажу вночі, коли один на подушці, немає. Те, що кажуть мені іноді деякі люди, або пишуть, це ніби вітерець з якогось там віконця. Маючи 47 років і деякий досвід життєвий, в тому числі будучи кримським татарином, який з самого дитинства знає, що це не привілей, а це карма, особливо в Радянському Союзі. Я від щирого серця не бажаю жодному з них відчувати на собі того, що я відчув за 47 років", - поділився режисер.

За словами Ахтема, він би хотів повернутися до того, з чого починав свою кар'єру на телебаченні та кіно.

"Я маю на увазі комедії, або фільми, які не висвітлюють людину в таких кордонних умовах. Наприклад, авантюрну комедію, або пригодницьку, або мелодраму з елементами комедії, трохи детективу - те, що може приносити естетичне задоволення, і підіймати настрій самому себе. Не склалося!" - пояснив він.

Ахтем Сеітаблаєв та Ігор Кондратюк, фото зі зйомок бойовика "Доброволець" для ICTV
Ахтем Сеітаблаєв та Ігор Кондратюк, фото зі зйомок бойовика "Доброволець" для ICTV

Після зустрічі з керівництвом телеканалу ICTV Ахтем разом з продюсерами Іванною Дядюрою та Ігорем Кондратюком почав працювати над екшеном "Доброволець", в якому головна роль дісталася ветерану АТО Олегу Шульзі, відомому за фільмами "Позивний Бандерас" і "Червоний".

"Ми торкнулися доволі серйозної теми, яка в українському кіно ще взагалі ніяк не розглядалася. Я маю на увазі саме таке непросте повернення людини з війни. Це і посттравматичний синдром, і стосунки всередині родини, це і проблема батьків і дітей, це і те, як ми, в мирному житті, готові боротися за тих, хто на війні", - додав Ахтем.

На зйомках серіалу "Доброволець", фото: ICTV
На зйомках серіалу "Доброволець", фото: ICTV

Для шоумена Ігоря Кондратюка це перший досвід роботи в кіновиробництві. Зазначимо, що саме його продакшнстудія В.І.К. за підтримки ICTV працювала над створенням серіалу, вигравши грант від Українського культурного фонду (15 мільйонів гривень).

А ось Олег Шульга вже не вперше грає українського захисника. І на думку Ахтема, з новою роллю він впорався бездоганно.

"Він саме той актор, як на мене, який дуже вдало і гармонійно поєднує в собі таку вітальність, нестабільність людини в обставинах, в подіях. З іншого боку, він дуже вміло, і вдало, і органічно може концентруватися, і концентрувати на собі увагу. В таких фільмах є доволі багато тексту, який треба пропускати через біль, але достовірний біль, і до цього залучений весь твій акторський інструментарій: твої очі, вираз обличчя і почуття, і розуміння того, чому ти кажеш саме такі слова і саме зараз. Зробити всю цю поліфонію переконливою, іноді болючою, іноді теплою, здатен артист, у кого всередині, окрім інструментарія, є ще додаткова хімія: така, яка робить навіть пафосний текст дуже гармонійним, коли його каже саме він. Олег, на мою думку, саме такий", - розповів Сеітаблаєв.

Олег Шульга
Олег Шульга

За словами Олега Шульги, його персонаж - це узагальнений образ українського бійця.

"Я граю Дмитра. Це доброволець. Таких людей зараз багато. У той час, як прийшла війна до нас, багато хто взяв зброю у руки і пішов воювати. А як змінилися після цього їхні долі і внутрішній світ, відомо тільки їм. Наше кіно розповість про життя бійців після війни, про складнощі адаптації та те, як змінюється сприйняття дійсності", - пояснив актор.

Також у 6-серійному екшені знялися Олександр Пожарський, Олег Волощенко, Андрій Мостренко, Денис Гранчак, Роман Мацюта, Марія Пашкурова, Ольга Олексій.

Прем'єра патріотичного бойовика про захисників України відбудеться 29 вересня о 21:30.

"Це художня історія, канвою для якої стали страшні реалії нашого сьогодення. Як багато є самогубств після війни, як багато, на жаль, є людей, уражених посттравматичним синдромом, як багато болю виникає тут, у мирному житті. І ми не маємо це замовчувати. Про це треба говорити, аби спільно знайти ту форму взаємовідносин, щоб люди, які повертаються з фронту, відчували тепло і увагу", - додав Ахтем Сеітаблаєв.

Раніше Знай.ua писав, що драма Валентина Васяновича "Атлантида" висунута в якості національного претендента на премію "Оскар" в номінації "Кращий міжнародний художній фільм".