Відомий український телеведучий Ігор Кондратюк вперше в кар'єрі виступив продюсером нового патріотичного бойовика "Доброволець", показ якого стартував на каналі ICTV 29 вересня.

Це 6-серійний екшн про адаптацію ветеранів війни до цивільного життя. Головну роль у стрічці зіграв колишній АТОшник, доброволець Олег Шульга. Режисер - Ахтем Сеітаблаєв ("Кіборги", "Хайтарма", "Додому", "Захар Беркут").

Кадр з серіалу "Доброволець"
Кадр з серіалу "Доброволець"

Перші серії бойовика переглянули майже 2,5 млн українців, що свідчить про те, що ця тема близька для глядачів, і люди не байдужі до подій, що досі тривають на сході України.

Популярні новини зараз
Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Пропонують тарифи, які неможливо знайти: абоненти Київстару отримують дивні пропозиції Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно В Україні готується революція у житловій сфері
Показати ще

Для когось, можливо, було несподіванкою побачити серед знімальної групи Ігоря Кондратюка. Але не дивно, що ведучий "Караоке на Майдані" обрав для свого першого кінопроєкту саме таку тему. Він завжди був патріотом та не раз гостро висловлювався про російську агресію, анексію Криму та події на Донбасі.

"Так, я став частим дописувачем у Фейсбуці, з коментарями, які багато хто вважає зайвими. Я не хотів бути таким телевізійним "болванчиком", якому все по барабану, який робить вигляд, що моя справа знімати передачі і показувати їх. Це не зовсім правильна історія. Я не був би таким, мабуть, ніколи. Хоча мені здається, що я ніколи не був байдужим до того, що відбувається. Я був шокований анексією Криму, тому що я з Каланчака, режисер нашого серіалу - Ахтем Сеітаблаєв, це людина, яка понад шість років не була на Батьківщині", - розповів Ігор Знай.ua.

Ахтем Сеітаблаєв та Ігор Кондратюк, фото зі зйомок бойовика "Доброволець" для ICTV
Ахтем Сеітаблаєв та Ігор Кондратюк, фото зі зйомок бойовика "Доброволець" для ICTV

За словами Кондратюка, тема, що підіймається у "Добровольці", актуальна як ніколи, бо майже кожен, хто повернувся з війни, зіткнувся з купою проблем: це і болючі спогади бойових дій, це і загострене відчуття справедливості, це і відчай, тривога, дратівливість. Найголовніше, на що звертає увагу Ігор, це те, що війна не лише десь там, на сході, вона - всюди.

"Дуже обурююсь, коли спортсмени їздять і щось "розписують" про те, яка прекрасна Москва... Для мене це табу, тому що це порушення основного правила, яким я завжди користувався у житті - я нікому не роблю боляче, нікого не б'ю, я мирна людина, я не розумію, як це можуть робити інші. Все, що відбулося, воно мало вирішуватися в переговорах, в розмовах, але просто Росія - не така країна. Що мене також шокувало? Насправді, я думав, що 21 століття - це століття Айфонів, Ілона Маска, електромобілів. По барабану! Мізки в 15 столітті залишились", - додав Кондратюк.

Ахтем Сеітаблаєв та Ігор Кондратюк, фото зі зйомок бойовика "Доброволець" для ICTV
Ахтем Сеітаблаєв та Ігор Кондратюк, фото зі зйомок бойовика "Доброволець" для ICTV

"У мене було пару маячків за все життя моє, як ведучого "Караоке на Майдані", коли мене трошки дивувало, - розповів продюсер серіалу "Доброволець". - У мене московська телевізійна школа, і з 1991 року у нас постійно відбувались такі дискусії, тролінг один одного з приводу Криму. З тих років казали, Крим - наш. Я себе вів, як зараз веду у Фейсбуці - я захищав наші інтереси завжди, для мене просто було очевидним, що є якісь кордони країн, які утворилися після розпаду. І хто почне торкатися цих кодонів, це означає, що ця людина хоче смертей, вбивств і людських поневірянь, коли в 21 столітті треба думати про інше".

Тому, коли Ігорю запропонувала Іванна Дядюра стати співпродюсером серіалу на таку болючу для нього тему, він одразу погодився. Його продакшнстудія В.І.К. разом з ICTV виграли грант від Українського культурного фонду - це 15 мільйонів гривень, які і пішли на розробку та зйомки.

Герої серіалу "Доброволець"
Герої серіалу "Доброволець"

В серіалі "Доброволець" є багато затратних піротехнічних моментів, складних каскадерських трюків. Крім того, зйомки проходили у найрізноманітніших локаціях, як у Києві, так і за містом.

"Мене особисто вражає те, що у нас кожен знімальний день - інша локація. Це складний знімальний процес. Я в таких умовах приблизно був, коли знімав "Шанс": зранку до ночі, більше ніж 12 годин", - розповів Кондратюк.

Вважається, що продюсер - це найголовніша людина на знімальному майданчику, яка керує всім. Але, за словами Ігоря, він зовсім не такий.

"Я не є тим продюсером, як кажуть на Заході - шоуранер, тобто людина, яка сидить і слідкує за тим, щоб режисер і всі притримувались сценарію. У нас були читки, два тижні провели у кабінетах, читали сценарій. Я знаю, що відбувається. Що стосується знімального майданчика, я себе не відчуваю головним. Ахтем - молодець, він все тримає, він знає кадр за кадром. У нас добре організований процес", - зізнався Кондратюк.

Як вже зазначили, Олег Шульга зіграв головного героя - Дмитра, добровольця, який повернувся з війни, втративши там бойових побратимів. А його дружину зіграла Марія Пашкурова-Петренко. Для театральної акторки це дебют у кіно. До цього вона з'являлася в епізодичній ролі у Романа Балаяна в "Ми є... Ми поруч", де також зіграв і Ахтем Сеітаблаєв.

"Олег чудово зіграв в "Позивний Бандерас". Він і сам герой, який підходить на цю роль. Я не можу його назвати Джеймсом Бондом, розумієте, я не можу його назвати якимось супергероєм. Така досить звичайна людина, яку обставини змусили бути у вирі подій", - поділився Кондратюк.

Ігор має на увазі те, що Дмитру доведеться боротися з сепаратистами вже на мирній території та навіть протидіяти спробі теракту у Києві на Хрещатику. У протистоянні з ворогом буде задіяна і дружина головного героя.

Марія Пашкурова-Петренко
Марія Пашкурова-Петренко

Марія Пашкурова-Петренко
Марія Пашкурова-Петренко

Марія Пашкурова-Петренко та Олег Шульга
Марія Пашкурова-Петренко та Олег Шульга

"Так, вона потрапляє в такі ситуації. Вона виявилася дуже активною за характером, тож вирішила допомогти. Не завжди це було правильним рішенням. Вона увійшла в центр цих подій, через що їй буде загрожувати небезпека, нею будуть шантажувати Діму", - поділилася деталями про свою героїню Марія.

За її словами, грати цю роль для неї було дуже відповідально та хвилююче, тому що війна в країні - не абстрактне поняття.

"У мене було спілкування з жінками, чиї чоловіки пішли воювати. Вони такі страшні речі говорили! Ми ж бережемо глядача, бо у реальному житті ще страшніше", - зізналася акторка.

Ігор Кондратюк також додав, що прикладів військових злочинів та терактів на території України за останній час досить, тому і історія, яку вигадали сценаристи "Добровольця", не така ж і далека. Бо і зараз в Україні є ті, хто "працює" на ворогів та робить все для дестабілізації ситуації в країні.

Раніше Знай.ua поспілкувався з Ахтемом Сеітаблаєвим про новий екшн "Доброволець". Читайте, чому режисер вважає, що з цією роллю міг впоратися лише Олег Шульга.