Артемій Сурін - український мандрівник, громадський діяч і рекордсмен. У 2018 році він втілив у життя свою дитячу мрію - здійснити навколосвітню подорож! Він побував на шести континентах, перетнув всі меридіани, всі часові пояси, три океани і більше 40 країн. Це був шлях за суворими правилами Британського Королівського Географічного товариства. Пересувався Артемій тільки наземним або водним транспортом, без авіаперельотів. Ця захоплююча у всіх сенсах пригода тривала 280 днів!

Протягом усього цього часу Сурін всі свої пересування знімав на відео і привіз додому 500 годин відзнятого матеріалу.

Завдяки кінокомпанії Prime Story Pictures ці кадри лягли в основу документального серіалу "Велике коло". У Києві, в кінотеатрі "Оскар" (ТРЦ Gulliver), відбулася грандіозна прем'єра цього серіалу. Серед гостей - міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко, співак і мандрівник Коля Сєрга, телеведуча Олександра Кучеренко, ведучий Вова Остапчук з дружиною Христиною Горняк і багато інших.

Артемій Сурін, мандрівник
Артемій Сурін, мандрівник

Артемій Сурін та Олександр Ткаченко
Артемій Сурін та Олександр Ткаченко

Популярні новини зараз
Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей
Показати ще

Олександра Кучеренко
Олександра Кучеренко

Катя Осадча та Артемій Сурін
Катя Осадча та Артемій Сурін

Володимир Остапчук з Христиною Горняк і Артемій Сурін з Мариною Яхонтовою
Володимир Остапчук з Христиною Горняк і Артемій Сурін з Мариною Яхонтовою

Гості мали можливість подивитися одну з серій "Великого кола". Причому Артемій вирішив показати глядачам не першу, яку вже можна подивитися на MEGOGO, а серію, присвячену Антарктиді - найбільш невідомому і холодному континенту на планеті.

Прем'єра "Великого кола" Артемія Суріна в кінотеатрі "Оскар" (Київ, ТРЦ Gulliver)
Прем'єра "Великого кола" Артемія Суріна в кінотеатрі "Оскар" (Київ, ТРЦ Gulliver)

І це дійсно захоплююча пригода, яка знайомить глядача з найбільш далекими куточками Землі, місцями, побачити які здатні лише одиниці в силу різних причин. І Артемій ділиться не тільки захоплюючими дух красотами земель, він розповідає про історію місцевості, її особливості, тваринний світ і, звичайно ж, людей. Всім, хто зустрічався Суріну на довгому шляху, він ставив одне і те ж питання "Про що ви мрієте?". І найдивовижніше - відповідь багатьох була про одне і те ж.

"З'ясувалося, що більшість людей на планеті мріють і переживають про 5 базових речей, при тому, що всі дуже сильно відмінні один від одного", - зазначив Сурін.

Вершина гори "Біле ікло" на диявольському острові в Антарктиді
Вершина гори "Біле ікло" на диявольському острові в Антарктиді

Знайомство з головними мешканцями Антарктиди
Знайомство з головними мешканцями Антарктиди

Вулкан Осорно, Чилі
Вулкан Осорно, Чилі

Як розповів мандрівник Знай.uа, він виріс в звичайнісінькій родині з Харкова і море перший раз побачив вже в 20 років.

"У 6 років батько приніс добірку книг Жуля Верна, і я почав читати все це. Була у нас проста сім'я, ми не мали можливості подорожувати. І в той момент мрія зародилася. Тоді це виглядало нереально", - поділився Сурін.

Поштовхом для реалізації мрії стала трагедія в родині Артемія - смерть тата.

"На жаль, в житті так буває, що коли трапляються такі речі з близькими людьми, багато переосмислюєш", - пояснив він.

Подорож багато чого змінила в житті Суріна. Як помітили його друзі і близькі, з навколосвітки він повернувся іншою людиною. За 280 днів він пережив стільки всього: і радісних моментів, і несподіваних, і шокуючих. Одним з найстрашніших випробувань в його житті стала поїздка через Іран. У цій країні він потрапив до в'язниці - його засудили за один день, звинувативши в шпигунстві. За це там тільки або довічне покарання, або розстріл.

"З цим нічого не зрівняється! Це було найстрашніше! Тебе затримали, засудили за один день і кинули у в'язницю, в камеру смертників. Ти в іншій країні і ніхто нічого не знає. Навряд чи щось було б жорсткіше цього", - зазначив Сурін.

Артемій Сурін на волі після арешту в Ірані
Артемій Сурін на волі після арешту в Ірані

В одній із серій він розповість, що сталося і як ледь не загинув там. Крім того, Артемій написав книгу про свою подорож під назвою "280 днів навколо світу. Історія однієї мрії". Вона складається з двох томів, поки що у продажу тільки перша частина, друга вийде в грудні. У книзі, звичайно ж, весь інцидент викладено більш детально.

Ми ж поцікавилися, як Артемію вдалося вибратися з в'язниці.

"Там дуже довга історія, - зізнався він. - Я зміг подати сигнал завдяки хитрості. Я симулював напад, що мені потрібні ліки. І мені дозволили з конвоїрами знайти в речах їх. Ми це не побачимо, я не міг знімати. Мені потрібно було дістатися до телефону, щоб подати крик про допомогу. І, нібито шукаючи ліки, я зміг заховати телефон".

Крім серіалу і книги, як зазначив Артемій, він готує до випуску комікси і навіть повнометражний фільм, який можна буде побачити в кінотеатрах.

Сурін дав важливу пораду для всіх - цінувати час, який нам відведено. Щоб не сказати в старості: "Шкода, що не зміг", як і співає Мачете в новій пісні, яку написав спеціально для навколосвітки.

І якщо повернутися до питання про мрії. Після перегляду серії Артемій назвав, що ж йому відповідали люди.

"Ми всі різні, нам кажуть. Виявилося, що відмінностей в глибині немає. Всі мріють про найважливіші 5 речей:

  1. Здоров'я. Бути здоровими для того, щоб жити.

  2. Кохання. Більшість людей на планеті мріють знайти і зустріти своє кохання.

  3. Самореалізація. Це і цікава робота, і робота, за яку платять. Кожен називав її по різному, але це одна група.

  4. Сім'я.

  5. Подорож. Пізнання світу.

На цій планеті ми всі думаємо про одне і те ж. І є реально кілька речей, які важливі для нашого життя. Це головний висновок! З одного боку, Земля велика, довгі відстані. Але з іншого - все йде одним за одним. Я зрозумів, що планета невелика, цілісна і дуже тендітна. І все взаємопов'язано. Зовсім змінилося ставлення до планети. Я зрозумів, що наш дім - це не назва вулиць, міста. Наш дім - це вся Земля. А ще - світом правлять мрії! І найголовніше - потрібно прислухатися до своєї душі, в тому числі мрій, тому що душа ніколи тебе не підведе!" - підсумував мандрівник.

Нагадаємо, раніше Знай.uа поспілкувався з Колею Сергою на презентації серіалу "Велике коло" Артемія Суріна. Читайте, яку користь для людини несуть подорожі, на думку зірки "Орла і Решки".