Чумаки - напівлегендарні українські постаті, яким ми зобов'язані не лише розвитком логістики та соляної промисловості, а й багатого прошарку культури – від пісень до звичаїв.

"Чумаки - це фактично українська субкультура, представники якої спеціалізувалися на перевезенні товарів широкого споживання землями України в одному економічному полі. Все було з'єднано логістичними маршрутами. Чумацький Шлях - не тільки якась там траса, типу Київ-Одеса, - це розгалужена система маршрутів. Така собі річка, яка везла товари, культуру, звичаї та традиції", - пояснює історик Олексій Савченко.

Чумаки, скріншот: Youtube
Чумаки, скріншот: Youtube

"Сіль, яку возили з Криму чумаки - це була економічна артерія. Зараз їздять фури, танкери, пароплави, а тоді возами возили сіль, бо вона була дуже дорога", - додає співак та композитор Олег Скрипка.

Олег Скрипка. Фото: скрін youtube
Олег Скрипка. Фото: скрін youtube

Популярні новини зараз
"Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає
Показати ще

Причина великої вартості солі – її широке застосування як єдиного консерванту. Крім риби та солі, чумаки возили вугілля, ікра, вина, родзинки, навіть фініки та інжир.

"Чумаки – це класний соціальний ліфт того часу. Багато хто зробив капітал на млечності, а в епоху промислового перевороту ці гроші вкладали в інший прибутковий бізнес", - зазначає Савченко. Купували наділи землі, відкривали гуральні та заводи.

"Чумаки на відпочинку "(Айвазовський), скріншот: Youtube
"Чумаки на відпочинку "(Айвазовський), скріншот: Youtube

Відома родина меценатів Терещенків – вихідці з Чумаків.

Стати чумаком міг будь-хто, хто мав стартовий капітал, віз, їжу на дорогу, гроші на купівлю солі та дорогу назад.

Нагадаємо, що Олег Скрипка із гурту ВВ "обнадійлив" вразливих українців.

Раніше ми повідомляли, що Олег Скрипка з "ВВ" накинув ефектний халатик і показав, як працює своїм інструментом.