"Новичок" - серія отруйних речовин нервово-паралітичної дії. Він був розроблений в 70-х роках в СРСР. Широкій громадськості про цю отруту стало відомо після отруєння Сергія Скрипаля - колишнього російського розвідника і його дочки. І ось зовсім недавно стало відомо, що причиною отруєння в Еймсбері став все той же "Новичок".

У зв'язку з цим, ми вирішили розповісти вам, що таке "Новичок", яка у нього симптоматика і як він був розроблений. Хоча, звичайно, більшість інформації засекречено.

Як і коли розробили отруту "Новичок"

Віл Мірзаянов в ефірі одного з пропагандистських телеканалів розповів, що "Новичок" розроблявся виключно в СРСР і він вважався величезним досягненням для вчених.
Створення та розробка почалася в 1970-х роках у філії Державного науково-дослідного інституту органічної хімії і технології в Шиханах (Саратовська область) під керівництвом радянського хіміка Петра Кирпичева.

Головна будівля ДержНДІОХТу на шосе Ентузіастів в Москві

Віл Мірзаянов розповів, що розробка і випробування були в 80-х роках. Метою вчених було створення хімічної зброї, щоб зміцнити армію.
Серія цієї отрути була створена і випробувана лише в СРСР і більше ніде.

Популярні новини зараз
Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Гроші на дітей: в Україні збільшилася сума допомоги батькам новонародженої дитини Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Вважається, що до цього радянські вчені лише копіювали інші зразки хімічної зброї, в основному німецькі. А "Новичок" став першим вітчизняним і гордістю для вчених.

Коли перший раз стало відомо про "Новичок"

Перший раз про цю отруту дізналися на початку 90-х років, але захід, швидше за все, свідомо ігнорував всю інформацію про неї. Вся справа в тому, що тоді до завершення підходили 12-річні переговори про підписання конвенції про знищення хімічної зброї.

У цеху об'єднання Хімпром в Чебоксарах, де міг проводитися Новачок

Інформація про "Новичок" з'явилася через кілька тижнів після затвердження тексту самої конвенції. Визнання існування нової отрути означало б визнання несумлінності СРСР (і потім Росії), які в ході підготовки конвенції промовчали про розробку нового типу хімічної зброї та обдурили Захід.

Це поставило б під загрозу підписання документу.
За словами Віла Мірзаянова цей документ не зупинитися не дослідження ні випробування "Новичка".

Віл Мірзоянов

Відомі отруєння отрутою "Новичок"

Перше відоме отруєння було відносно недавно - справа Скрипаля. Але насправді перша смерть про "Новачка" зафіксована в 1993 році.

Отруєння Андрія Железнякова

Через поломку вентилятора в 1987 році був отруєний молодий вчений Андрій Железняков. Він не помер відразу, так як був оперативно доставлений в лікарню, де провів наступний рік, а потім виписаний, але до роботи так і не повернувся, тому що не зміг повністю оговтатися після цього.

Андрій Железняков - перша жертва Новичка

У 1992 році він встиг дати інтерв'ю, де розповів наступне:

"У мене перед очима з'явилися круги - червоні і помаранчеві. У вухах дзвеніло, я затамував подих. Я відчув страх, як ніби щось мало статися", - розповів він. Вчений піддався впливу нервово-паралітичної речовини, що в кінцевому підсумку призвело до його смерті. "Я сів на стілець і сказав хлопцям:"Я влип".

Звичайно, офіційно ніхто нічого тоді не говорив про "Новачок". Але вже в 1995 році довелося визнати, що в Росії йде розробка нікому на той час невідомої хімічної зброї.

Отруєння Івана Кивелиди

Того року був убитий творець громадського об'єднання "Круглий стіл бізнесу Росії" Іван Кивелиди. Він помер від отрути, яку нанесли на телефонну трубку в його кабінеті. Крім цього загинула його секретарка, яка лише протирала там пил.

Володимир Хуцішвілі, можливий замовник вбивства Івана Кивелиди

Слідством було встановлено, що бізнесмен загинув саме від тієї речовини, яку розробляли в Шиханах.

Після цього "Новичок" здавалося б, зник назавжди. Чекати наступного отруєння потрібно було аж до 2018-го року. Справа Скрипалів стала відомою на весь світ.

Отруєння Скрипалів

12 березня 2018 року прем'єр-міністр Великобританії Тереза Мей заявила, що колишній офіцер ГРУ Сергій Скрипаль і його дочка були отруєні саме речовиною типу "Новичок".

Сергій Скрипаль та його дочка Юлія

Після цього в Росії відразу ж заявили про те, що "всі запаси"Новачка", які були розроблені в Росії, вже давно знищені і давно не випускаються". Але тим самим ветеран радянських і російських спецслужб Іван Морозов лише підтвердив, що отрута дійсно розроблялася в Росії.


Експерти і вчені говорять про те, що ті, хто скоїв замах на життя Скрипаля цілком міг сподіватися на те, що причину смерті так і не розкриють. Але коли отруїлися і інші люди навколо, зокрема його дочка, це не залишило шансів "Новачкові" залишитися прихованим.

фоторобот підозрюваних у замаху на Скрипалів

Британська поліція У серпні назвала імена двох підозрюваних в отруєнні Скрипалів і показала фоторобот. Їх звуть Олександр Петров і Руслан Бошіров.

Підозрювані у замаху на Скрипалів

Отруєння в Еймсбері

30 червня 2018 року сталася наступне отруєння "Новачком". 45-річний Чарльз Роулі і 44-річна Дон Стерджес були доставлені в лікарню з підозрою на передозування кокаїном. Але через деякий час вчені підтвердили, що це було саме отруєння російською отрутою.

Отруєння в Еймсбері

Скотланд-Ярд повідомив про те, що Стерджес померла і що слідчі порушили справу про вбивство.

Як "Новичок" діє на організм

Отрута "Новичок" - це нервово-паралітичний засіб, тому не сильно відрізняється від інших подібних. Потрапляють в організм вони зазвичай в газоподібному вигляді. При малих дозах типовими симптомами є сильний нежить, ненормальне скорочення очної зіниці, порушення акомодації зору і відчуття тиску в грудях.

При попаданні великої дози все цим симптоми виражені набагато сильніше і крім цього до них приєднуються: нудота і блювота, спазми, судоми і мимовільні дефекація і сечовипускання, конвульсії і кома. Після цього смерть.

Чи є протиотрута від "Новачка"

На це питання відповів вчений Віл Мірзаянов, який і розповів про саму отруту.
Він повідомив, що врятувати людину можливо, якщо дуже швидко ввести їй атропін і афин. Це перша допомога. Але, вони не лікують від пошкоджень, а лише зупиняють дію отрути.

Тобто, якщо вона вже встиг завдати шкоди організму, то його ніяк не вилікувати.