Єдина помісна церква в Україні буде створена до кінця 2018 року, а ті церкви, що не приєднаються до неї, повинні будуть називатися "Російська православна церква в Україні".

Про це розповів Предстоятель Української Православної Церкви Київського патріархату Філарет, передає "Інтерфакс".

За його словами, після отримання Томосу на Соборі оберуть предстоятеля єдиної автокефальної православної церкви.

"Томос буде. Після Томосом буде собор тих архієреїв, які звернулися до Вселенського патріарха про надання Томосу про автокефалію. Ті, хто не звертався, на Соборі не зможуть. Собор означає, що всі три церкви об'єдналися в одну єдину помісну українську автокефальну церкву, і він обере свого предстоятеля, і буде в Україні одна українська церква, а ті, хто не приєднається до цієї української церкви, повинні називатися Руська православна церква в Україні ", - сказав Філарет.

Популярні новини зараз
"Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

У той же час, настоятель УПЦ КП переконаний, що єдина автокефальна церква буде в Україні до кінця цього року.

Нагадаємо, у неділю, 2 вересня, на Архієрейському соборі Константинопольської церкви у Стамбулі було погоджено питання про те, чи можуть збори без згоди інших церков надати автономію православним України.

Так, єпископи ствердно відповіли на питання про те, чи уповноважений Константинополь надати автокефалію церкви, яка про це просить, передає "Громадське".

"Так, Константинопольський патріархат може надавати автокефалію без будь-яких погоджень", - однозначно заявили під час собору.

Зазначимо, Вселенський патріарх Варфоломій також прочитав доповідь, в якому, починаючи з XV століття, перерахував приклади московського свавілля щодо Київської митрополії. Цей вчинок підтверджує те, що собор обговорить всі передумови, зокрема й історичні, для надання Києву автокефалії.

Нагадаємо, автокефалія в Україні: у Путіна пішли в атаку.

Як повідомляв Знай.ua, автокефалія для України: з'ясувалося, чому Росія так верещить

Також Знай.ua писав, єдина помісна церква: головну проблему християн нарешті вирішили