Сьогодні, 10 вересня, у всьому світі відзначають День запобігання самогубствам. Запровадження такої дати не випадкове.

Сучасний ритм життя і роботи, а також багато інших суб'єктивних факторів призводять до того, що в певний момент людина зважується на найстрашніше — на злочин проти свого життя. Будучи не в змозі впоратися зі своїми проблемами, уявними чи реальними, люди вибирають найлегший шлях – накласти на себе руки.

Статистика жахає: в середньому, половина випадків насильницької смерті у світі припадає на самогубства.

За словами виконуючої обов'язки міністра охорони здоров'я України Уляни Супрун, у світі щорічно близько 800 тисяч чоловік вчиняють суїцид, це відбувається кожні 40 секунд.

Популярні новини зараз
Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку Українцям виплатять по 10 800 гривень на особу: хто отримає нову допомогу
Показати ще

Але насправді людей, які намагаються накласти на себе руки, в рази більше. Та на щастя, їх вдається врятувати.

"В сучасному світі самогубство є однією з найбільш актуальних психологічних і соціальних проблем. Науковці до цього часу не мають точної відповіді на запитання, що саме змушує людей вкорочувати життя та як цьому можна ефективно запобігати", - зазначила Супрун.

Хто в зоні ризику

На суїцид людину в певний момент можуть штовхнути безліч чинників, з якими вона стикається в повсякденному житті. Більшість самогубств вчиняються імпульсивно в моменти кризи, коли стає важко впоратися з життєвою ситуацією: фінансовими проблемами, важкими хворобами, розривом стосунків. Крім того, в зоні ризику знаходяться люди, які мають залежність - алкогольну або наркозалежність.

За словами Супрун, також до суїциду більш схильні люди, які стали свідками конфліктів або катастроф, які пережили насильство або втрату близької людини. Високий відсоток самогубств у людей, які піддаються дискримінації чи цькуванню.

Як уберегти друзів і близьких

Якщо ви помітили, що хтось з ваших близьких людей відчуває надмірну тривожність, депресію, відчай або почуття провини – не залишайтесь осторонь. Неодмінно поговоріть з людиною, яка у відчаї.
"Дізнайтесь якомога більше деталей про її стан та запропонуйте допомогу. Найкраще рішення - звернутись до спеціаліста. Він може допомогти зрозуміти суть проблеми і зорієнтувати, як діяти дал", - радить Супрун.

Наше життя - безцінне. І коли ми чуємо про те, що людина самостійно вирішує його завершити - це не вкладається в голові,...

Posted by Уляна Супрун on Monday, 10 September 2018

Нагадаємо, кількість смертей від суїциду наразі наближається до мільйона на рік.

Як повідомляв портал "Знай.ua", українець, не впоравшись з утратою, зважився на самогубство.


Також "Знай.ua" писав, що у Запоріжжі військовому вдалося врятувати дівчину, котра збиралася звести рахунки з життям через гру "Синій кит".