Щорічно 10 вересня Всесвітня організація охорони здоров'я, за підтримки Міжнародної асоціації по запобіганню самогубствам (International Association for Suicide Prevention), проводить Всесвітній день запобігання самогубствам (World Suicide Prevention Day) з метою зміцнення прихильності і заохочення діяльності щодо запобігання самогубств у всьому світі.

Всесвітній день запобігання самогубствам 10 вересня: страшна статистика

Зараз сучасні ритми життя і роботи, а також багато інших суб'єктивних факторів призводять до того, що в певний момент людина вирішується на злочин — злочин проти свого життя. Якщо вірити статистиці, в середньому, половина випадків насильницької смерті у світі доводиться на самогубства.

Згідно з даними ВООЗ, кількість смертей від суїциду зараз наближається до мільйона на рік. І до 2020 року кількість самогубств може зрости в півтора рази.

Сьогодні суїцид — це глобальна і трагічна проблема. Як свідчить статистика, в результаті самогубств у світі помирає стільки ж людей, скільки у результаті воєн і насильницьких убивств, разом узятих.

Популярні новини зараз
Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає
Показати ще

Примітно, що за поширеністю випадків суїциду лідирують розвинуті країни. І в першу чергу це країни Східної Європи і Азії. У Японії щорічно кінчають життя самогубством приблизно 30 тисяч осіб. Найменші ж показники — в Латинській Америці і ісламських країнах. По Африці статистичні дані практично відсутні. В Україні за останні роки почастішали випадки самогубств, особливо серед підлітків, що найбільш страшно.

Тому Міжнародна асоціація запобігання самогубств у співпраці з ВООЗ закликають громадськість і уряди проводити в цей день заходи та акції щодо зміцнення почуття відповідальності за врятування життя людей, які можуть бути втрачені в результаті суїциду.

Причому ВООЗ та інші партнери виступають не тільки за запобігання самогубств, але й захист належного лікування і подальшого догляду за людьми, що вчинили спробу суїциду, а також більш виваженого висвітлення самогубств у ЗМІ.