Українського режисера Олега Сенцова, незаконно засудженого в Росії, який голодує уже 123 день, вимагаючи звільнення всіх українських політв'язнів в РФ, висунули на премію Сахарова.

Номінувала українця на одну з найпрестижніших премій світу Європейська народна партія – найбільша фракція в Європарламенті.

Про це повідомив брюссельський кореспондент Радіо Свобода Рікард Йозвяк на своїй сторінці в Twitter.

"Найбільша політична група в Європарламенті висунула Сенцова на премію Сахарова 2018 року", - написав Йозвяк.

Популярні новини зараз
Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються 3 хвилини – правда чи міф? За скільки ракета "Циркон" може дістатися українських міст Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати
Показати ще

Минулого тижня він повідомляв, що кандидатуру Сенцова також підтримують ще дві парламентські групи. Ім'я лауреата на премію імені Сахарова оголосять в кінці жовтня.

Відзнака за свободу слова щорічно вручається Європейським парламентом. Кожному кандидату необхідно заручитися підтримкою не менше 40 членів євродепутатів, кожен з яких може проголосувати тільки за одного номінанта.

Нагадаємо, що Олег Сенцов був незаконно засуджений в Росії в серпні 2015 року на 20 років колонії суворого режиму за звинуваченням в плануванні терактів в окупованому Криму.

14 травня цього року режисер оголосив безстрокове голодування, вимагаючи звільнення всіх українських політв'язнів в Росії.

В кінці липня Європейський суд з прав людини звернувся до Росії з вимогою негайно надати Сенцову необхідне лікування в медичній установі та закликав режисера припинити голодування.

Численні діячі світової культури, а також політики і правозахисники виступили з вимогою негайно звільнити Сенцова. У США петиція на сайті Білого дому в підтримку українського режисера набрала понад 100 тисяч підписів. Це означає, що тепер, згідно з американським законодавством, документ буде направлений на розгляд профільного відомства.

Нагадаємо, що США і ЄС озвучили спільні вимоги звільнити незаконно утримуваних українських політв'язнів в Росії, в тому числі, Олега Сенцова.

Як повідомляв портал "Знай.ua", Олег Сенцов написав заповіт на свою творчість у разі смерті.

Також "Знай.ua" писав, що голлівудські зірки і журі 75-го Венеціанського кінофестивалю закликали Росію не допустити смерті українського політв'язня, режисера Олега Сенцова і негайно звільнити його.