Російське джерело назвало "незвично прямолінійним втручанням Кремля" у хід синодальної дискусії РПЦ.

РПЦ
РПЦ

Інцидент стався через заяву прес-секретаря президента РФ Дмитра Пєскова щодо цього питання.

дмитро пєсков
дмитро пєсков


ЗМІ відзначають, що коли засідання вже було в розпалі, Пєсков заявив, що в Кремлі "відстежують" роботу Синоду і вважають "найкращим" сценарій "збереження єдності православного світу".

Популярні новини зараз
Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році 3G в Україні більше не буде: до чого готують мобільні оператори Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

"Зазвичай патріархія і Кремль утрясали подібні питання кулуарно, і, якщо прес-секретарю президента довелося давати вказівки патріарху через телеефір, значить, протиріччя досягли серйозних масштабів", - передають ЗМІ.


При цьому журналісти додають, що чутки про те, що патріарх Кирило "дратує Кремль" і тому в пресі час від часу з'являється компромат на нього, ходили вже давно.

Патріарх РПЦ Кирило
Патріарх РПЦ Кирило


У матеріалі наголошують, що сенсацією стала відсутність на синоді предстоятеля УПЦ Московського патріархату митрополита Онуфрія, який послався на хворобу.

"Патріарх Кирило йому навряд чи повірив, оскільки, вітаючи київського побратима відеозв'язком, заявив буквально: "Радіємо бачити Вас в силі і міцності!", - передають ЗМІ.


На завершення вітання Кирило сказав Онуфрію: "Ми будемо мати дискусію в синоді і потім, Ваше Блаженство, проінформуємо Вас про результати", - і припинив відеозв'язок.

Патріарх Кирило
Патріарх Кирило

"Коли на цю неввічливу фразу звернув увагу о. Андрій Кураєв, прес-служба патріархії спішно видалила її з офіційною відеозапису", - йдеться в повідомленні.


Нагадаємо, представник Константинопольського патріархату, архієпископ Іов заявив, що Російська православна церква (РПЦ) ніколи не отримувала від Вселенського патріархату Томосу про автокефалію.


Як повідомляв раніше Знай.ua, Митрополит Російської православної церкви Іларіон у інтерв'ю пропагандистського російському телеканалу пообіцяв українцям влаштувати криваве побоїще через отримання УПЦ омріяної автокефалії.

Митрополит Іларіон


Також Знай.ua писав про те, що РПЦ знаходиться на межі "розлучення" з світовим православ'ям. Так, 14 вересня синод Російської православної церкви зупинив на служіннях поминання Вселенського патріарха Варфоломія.