Представник Константинопольського патріархату, архієпископ Іов заявив, що Російська православна церква (РПЦ) ніколи не отримувала від Вселенського патріархату Томосу про автокефалію.

Томос РПЦ: коментар Константинополя

Томос в Україні
Томос в Україні


За його словами, автокефалія РПЦ взагалі вважається самопроголошеною, адже митрополита Йону обрали у 1448 році в Москві без дозволу Константинополя.

"Цікаво підкреслити, що ніколи не було обдарування Православної Церкви в Росії Томосу про автокефалію! У 1589-1590 роках Вселенський Патріарх Ієремія просто нормалізував ситуацію, піднявши цю кафедру на патріарше гідність, при тому, що було дозволено Московському архієрею називатися "патріархом", за умови, що він повинен був поминати патріарха Вселенського і вважати його "як свого главу і першого", як сказано в грамоті", - пояснив архієпископ.

Популярні новини зараз
А що так було? Українець "категорично відмовився" від повістки - чи підтримав його суд Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

Томос в Україні
Томос в Україні


Крім того, нещодавно синод РПЦ ухвалив рішення припинити участь в структурах під головуванням Константинопольського патріархату.

Томос в Україні
Томос в Україні

"Російська церква перериває участь в єпископських асамблеях, так само як і в богословських діалогах, багатосторонніх комісіях і всіх інших структурах, в яких головують або співголовуванням представники Константинопольського патріархату", - зазначили представники церкви. "Це рішення поки що не позбавляє можливості кліриків Константинопольського патріархату і Російської православної церкви здійснювати спільні богослужіння", - пояснив пізніше прес-секретар патріарха Кирила, священик Олександр Волков.


Дивіться: інтерв'ю Предстоятеля УПЦ про церковні події в Україні


Нагадаємо, в Україні розпочався процес створення єдиної незалежної церкви.
Як повідомляв Знай.ua, патріарх РПЦ Кирило зібрав термінове засідання синоду через приїзд екзархів Константинопольського патріарха в Україну.
Також Знай.ua писав, після отримання Томосу на посаду предстоятеля автокефальної Православної церкви Київський патріархат висуватиме патріарха Філарета.