Сучасні православні автокефалії, якщо не брати в розрахунок давні патріархати, всі до єдиної з'явилися завдяки Томосу, выданому Константинополем.

Про це в інтерв'ю для видання Cerkvarium заявив архієпископ Тельский Іов (Геча), відповідаючи на питання про посилення патріарха Варфоломія в Україні і опір, який чинить РПЦ МП.

"Окрім Вселенського патріархату, в історії православної церкви жодна інша помісна церква не проголошувала автокефалії", - заявив архієпископ.

Він додав також, що кожна з новітніх автокефалій проголошувалася в контексті політичних умов, таких як набуття країною незалежності. Але разом з тим мала більш глибокі причини: "забезпечити єдність церкви всередині кожної з цих держав, як і єдність між помісними церквами".

Популярні новини зараз
А що так було? Українець "категорично відмовився" від повістки - чи підтримав його суд Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Оля Полякова дізналася, що вагітна після розлучення: як насправді з'явився Буряковський
Показати ще

Священнослужитель наголосив, що РПЦ не має права надавати автокефалію ні українській, ні будь-якої іншій церкві, оскільки це прерогатива Константинопольського патріархату, як першого серед православних центрів у світі. Архієпископ звернув увагу на те, що сама Російська церква підтверджень свого статусу не має.

"Цікаво підкреслити, що ніколи не було дано православній церкві у Росії томосу про автокефалію", - зазначив він.

Священнослужитель розкритикував московську теорію про те, що вона є "Третім Римом". Йов підкреслив, що у РПЦ немає для цього ні канонічних, ні богословських підстав.

"Цей міф вигадав псковський старець Філофей на початку XVI століття. Але православна церква не живе на базі міфів. Історія православної церкви не знає "першого" і "другого" Риму, але тільки "старий" (Рим) і "новий" (Константинополь). Тут третьому не бувати", - зазначив єрарх.

Він додав, що на загрози Московського патріархату розірвати спілкування з Константинополем і залякування повторенням великого розколу на православ'я і католицтво навіть не варто звертати увагу.

"Припиняти євхаристійне спілкування потрібно з поважних, догматичних причин, а не з примхи. Щодо питання розколу і автокефалії в Україні всім відомо, що ця проблема не є питанням богословського характеру, і тут не потрібно звинувачувати когось у єресі. Тому, загрози є скоріше зловживанням", - підкреслив архієрей.

Нагадаємо, Петро Порошенко розповів, що під час зустрічі з Вселенським патріархом підкреслювалося, що у разі спільного звернення українських президента, парламенту, церковних ієрархів Синод Вселенського патріархату буде готовий надати українській церкві Томос про автокефалію.

Як повідомляв "Знай.uа", Києво-Печерська і Почаївська лаври, які зараз належать УПЦ МП, перейдуть під управління Української церкви після надання Україні Томосу про автокефалію.

Також "Знай.uа" писав про те, що в мережі виклали компромат на двох скандальних російських священнослужителів: спочатку на митрополита Іларіона, а потім на патріарха Кирила.