Літо видалось дощове і тому цього року грибники готуються до гарного врожаю. Проте слід бут обережними, адже разом з тим зросли і випадки отруєння грибами, у тому числі з летальними наслідками.

Про це повідомляє прес-служба Міністерства охорони здоров'я.

Так, нещодавно на Харківщині п'ятеро відпочиваючих отруїлися грибами.

А з початку року жертвами дикорослих грибів стали 174 особи, з них 11 померли.

лікарня

Популярні новини зараз
Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

Абсолютно протипоказано споживання грибів для дітей до 12 років, жінкам у період вагітності і грудного вигодовування, а також з обережністю до цього продукту слід ставитися людям похилого віку.

їстівні гриби

Щоб уникнути отруєння грибами, МОЗ радить користуватися правилом "однієї епохи2: готувати гриби протягом перших діб після збирання (відварюйте мінімум три рази за 30 хвилин) і зберігати приготовані гриби не більше доби.

Сезон грибів

Симптоми отруєння грибами:

Основні ознаки отруєння грибами - нудота, блювання, різкий біль у животі, діарея, запаморочення, підвищення температури тіла, зниження пульсу, задуха, судоми, відтік крові від кінцівок (холодні руки і ноги), поява галюцинацій і марення.

Якщо ви відчули нездужання та маєте хоча б один із симптомів після вживання грибів, лікарі радять негайно звернутися за медичною допомогою.

Найдієвіша порада, яка вбереже ваше життя та здоровя - відмовитись від вживання дикорослих грибів, або ж звертайтеся до досвідчених грибників, які підкажуть, як не натрапити на отруйні гриби.

Дивіться: отруйні гриби. Як відрізнити?

Нагадаємо, в одному із запорізьких ресторанів вибухнув скандал: жінка, яка прийшла пообідати з сином, заявила адміністрації, що їй принесли зіпсовані крильця, після чого примусила власника закладу зїсти зіпсоване м'ясо.

Як раніше повідомляв Знай.ua, під Тернополем фермери "удобрили" ціле село, сотні людей постраждали. Місцеві жителі скаржаться на нудоту та запаморочення.

Також портал Знай.ua писав, що Державна служба України з лікарських засобів та контролю за наркотиками тимчасово наклала заборону на препарат для інфузій (введення розчинів) "Натрію Хлорид".