В Україні розпочався сезон дощів, а значить, і сезон грибів: тисячі людей виїжджають на "полювання", при цьому не надто добре розбираючись в них. Всього близько 25% всіх грибів, що ростуть на українській території, вважаються їстівними, інші можуть спровокувати серйозні проблеми зі здоров'ям і навіть відправити на той світ. Станом на 25 вересня в Україні грибами отруїлося 174 людини, 11 з них померли.

Про це йдеться в повідомленні прес-служби Міністерства охорони здоров'я.

Як же вберегти себе від отруєння і що робити, якщо ви все-таки помітили підозрілі симптоми?

Найпростіший спосіб уберегтися від отруєння грибами, — відмовитися від споживання дикорослих грибів. Також лікарі рекомендують користуватися правилом доби, тобто готувати гриби протягом першого дня після збору (відварювати мінімум 3 рази по півгодини). Зберігати після приготування теж рекомендується не більше 24 годин, це якщо ви не хочете заморозити гриби.

Головні симптоми отруєння грибами

Найперше - це нудота, блювання, різкий біль у животі, діарея, запаморочення, підвищення температури тіла, зниження пульсу, задишка, судоми, відтік крові від кінцівок (холодні руки і ноги), поява галюцинацій і марення.

Популярні новини зараз
ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну
Показати ще

Кому протипоказані гриби:

  • Дітям до 12 років;
  • Жінкам в період вагітності і грудного вигодовування;
  • Людям похилого віку.

Що робити, якщо ви помітили тривожні симптоми

Насамперед зателефонуйте "103", а до приїзду медиків обов'язково випийте кілька склянок кип'яченої води з додаванням соди.

Постарайтеся викликати у себе блювоту, це спростить перебіг отруєння. Якщо ж отруєння грибами і так провокує блювоту, то її повторно викликати не потрібно;

Вживайте проносні препарати, щоб очистити свій шлунок. Прийміть сорбент – 10 таблеток активованого вугілля, або його аналог;

При можливості варто промити шлунок чистою водою та/або прийняти сорбенти (найменша ефективна доза активованого вугілля – 0,5 грам сорбенту на 1 кілограм маси тіла);

Де купувати або збирати гриби

Якщо виключити дикорослі гриби з раціону не представляється для вас можливим, хоча б не купуйте їх на стихійних ринках. Якщо самі займаєтеся збиранням грибів, краще обійдіть стороною незнайомі або не зовсім знайомі гриби, занадто старі або занадто молоді, а також усі, неважливо які, якщо вони ростуть біля підприємств, забруднених територій і трас.

Нагадаємо, у Дніпрі 16 учнів різних класів зі школи № 62 у стані середньої важкості доставили в різні лікарні міста в стаціонар інфекційних відділень.

Як повідомляв портал "Знай.uа", діти, які не пройшли вакцинацію, відтепер не зможуть відвідувати школи і дитячі сади.

Також "Знай.uа" писав, що Міністерство охорони здоров'я України представило новий план по боротьбі з недобросовісними фармацевтичними компаніями.