Найближчим часом Міністерство економічного розвитку і торгівлі України (МЕРТ) планує скасувати вимогу до бізнесу про обов'язкове ведення Книги відгуків і пропозицій.

Відповідну постанову у вівторок, 25 вересня, підготував МЕРТ, передає прес-служба міністерства.

Як пояснюють причину такого рішення в МЕРТ, на сьогодні Книга скарг і пропозицій вже не є дієвим інструментом для захисту прав споживачів і вводить їх в оману.

"Споживачі сподіваються, що їхні записи можуть сприяти відновленню порушених прав, але на практиці це не працює, адже власники бізнесу часто не перевіряють книгу в узгодженні з європейським досвідом і практиками", - сказано в повідомленні прес-служби.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Астролог побачив у травні "лихо" для України Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців
Показати ще

Крім того, існує ще один явний недолік книги – це вимога до споживачів вказувати свої персональні дані, зокрема, адресу і номер телефону. Цими даними можуть скористатися шахраї або недобросовісні власники закладу.

При цьому бізнес відчуває додаткові навантаження у зв'язку з веденням Книг скарг і пропозицій. Згідно з розрахунками, загальні витрати на адміністрування цього регулювання для бізнесу становлять приблизно 125,6 мільйонів гривень на рік.

Книга скарг і пропозицій

Нагадаємо, що з 2021 року жителям країн з безвізовим режимом за в'їзд в Європейський союз потрібно буде заплатити 7 євро сервісного збору. Тільки після оплати, людина може подорожувати в Європу вільно.

Як повідомляв портал Знай.uа, в авіаційній держслужбі вирішили порадувати гарною новиною і переглянули обмеження для БПЛА (дронів) до 20 кг. Тепер максимальна дозволена висота польоту - 120 метрів, а дальність подорожі обмежується тільки "зоною видимості".

Також портал Знай.uа писав, що зміни в статті Кодексу України про адміністративні правопорушення, які стосуються водіїв і пасажирів, Рада затвердила в першому читанні. Покарання світять, в першу чергу, тим водіям, які ігнорують ремені безпеки.