Українська православна церква Московського патріархату не має права вимагати, щоб екзархи Константинопольського патріархату покинули Україну.

Про це повідомив доктор богослов'я, ієрарх Константинопольського патріархату архієпископ Телмиський Іов (Геча), передає "Укрінформ".

Під час синоду УПЦ МП призначення екзархів Константинопольського патріархату в Київ було названо “грубим втручанням” у внутрішні справи церкви.

"По якому праву УПЦ МП засуджує Вселенський патріархат, якщо у міжцерковних стосунках УПЦ МП не є самостійною одиницею у веденні діалогу, вона не є суб'єктом, не веде листування, в якому бере участь виключно РПЦ" владика Іов

Популярні новини зараз
Українців зобов'яжуть сплатити податки за квартири минулих десятиліть Безкоштовний проїзд для всіх: українцям скасують плату за комунальний транспорт Тарифний "сюрприз" для мешканців багатоповерхівок: травневі платіжки заберуть ще більше грошей Платити по 2,64 грн за кВт будуть не всі: якими будуть травневі платіжки за світло
Показати ще

Крім того, архієпископ Телмиський зазначив, що раніше Вселенський патріарх особисто приїжджав у Київ, на що не потрібно було запрошення з боку УПЦ МП, “і все одно церква під проводом митрополита Володимира вибрала тоді не шлях конфронтації, а шлях діалогу і взаєморозуміння".

Нагадаємо, у вівторок, 25 вересня, держдеп Сполучених Штатів Америки підтримав Україну у питанні здобуття автокефалії православної церкви. Про це сказано у зверненні представника Державного департаменту США Хезера Науерта, яке опубліковано на офіційному сайті Держдепу.

"Сполучені Штати рішуче підтримують свободу віросповідання, у тому числі свободу представників окремих груп регулювати власну релігію відповідно до їх переконань і вільно сповідувати свою релігію без втручання влади. Сполучені Штати поважають намір українських православних релігійних лідерів добиватися автокефалії згідно з їхніми переконаннями", - заявила Хезер Науэрт.

Як повідомляв раніше портал "Знай.uа", українська православна церква Московського патріархату назвала призначення Вселенського патріарха екзархів в Київ "грубим втручанням" у внутрішні справи церкви і вимагає, щоб вони покинули Україну.

Також портал "Знай.uа" повідомляв про те, що Глава УПЦ Московського патріархату митрополит Онуфрій відмовився від зустрічі з представниками Константинополя: екзархи приїхали в Україну, щоб обговорити процес надання автокефалії.