Нещодавно стало відомо про те, що Священний Синод Російської Православної Церкви обурився і протестує проти призначення Константинополем своїх екзархів в Києві.

Про це стало відомо із заяви РПЦ.

РПЦ

Як передає джерело, Синод обурило, що це рішення прийняли без погодження з патріархом Кирилом і митрополитом Онуфрієм.

РПЦ заявила, що найближчим часом "послідують відповідні дії Московського Патріархату".
Таким чином, РПЦ визнали, що в зв'язку з розглядом питання про надання Україні автокефалії, відносини між ними і Константинопольською церквою зайшли в глухий кут.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет
Показати ще

РПЦ

Варто згадати, що раніше в РПЦ призначення екзархів назвали "грубим вторгненням на канонічну територію Московського патріархату".

Крім того, 7 вересня в рамках підготовки до надання автокефалії Православної церкви в Україні Вселенський патріархат призначив своїх екзархів в Києві.

До слова, призначення патріархом Варфоломієм своїх екзархів в Києві в особі архієпископа Памфільского Данила з США і єпископа Едмондского Іларіона з Канади в УПЦ МП назвали "грубим порушенням" і підкреслили, що відповідальність за негативні наслідки такого вчинку буде нести Константинополь.

церква

Відповідну заяву опублікував Відділ зовнішніх церковних зв'язків Української православної церкви. Як відзначили в зверненні, це нібито "суперечить другому правилу Другого Вселенського Константинопольського собору".

В УПЦ цитують текст Другого Вселенського Собору: "Не будучи запрошеними, єпископи нехай не переходять за межі своєї області".

Варфоломій

Церковники також підкреслили, що призначення екзархів відбулося без відома Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія як єдиного канонічного єпископа Києва.

глава РПЦ патриарх Кирилл

"Відповідальність за можливі негативні наслідки події буде лежати на Константинопольському Патріархаті", - сказано в повідомленні.

Те, що Україна вислизає із пазурів московських попів, викликає у них панічну істерію, адже їм є що втрачати – більшість єпархій, мільйони вірян та мільярдні надходження.

Нещодавно у Стамбулі під час Архієрейського собору Константинопольської церкви єпископи розглянули питання про те, наскільки Константинопольська церква уповноважена без згоди інших церков надавати автономію, автокефалію церкві, яка про це просить. Відповідь, яку ухвалили єпископи за результатами цього обговорення, ствердна.

Варфоломій

Безпосередньо процедура надання "Томосу" може зайняти до одного місяця, оскільки всі дії цього Собору мають бути зафіксовані і відповідно затверджені синодом.

Нагадаємо, у Стамбулі під час Архієрейського собору Константинопольської церкви єпископи розглянули питання про те, наскільки Константинопольська церква уповноважена без згоди інших церков надавати автономію, автокефалію церкві, яка про це просить.

Як повідомляв Znaj.ua, на зустрічі з главою Російської православної церкви патріархом Кирилом вселенський Патріарх Варфоломій відмовився скуштувати невідому дивну рідину. Відомо, що зустріч пройшла в Туреччині.

Також Znaj.ua писав про те, що Єдина помісна церква в Україні - тема вкрай неприємна для російських священнослужителів.