26 вересня минуло шість років з дня кривавих подій у київському ТРЦ "Караван". І хоча справа набула міжнародного розголосу, розшуком займався "Інтерпол", але за такий тривалий проміжок часу слідство досі не дало суттєвих результатів. Ми вирішили заповнити найбільші прогалини в цій історії – від самої стрілянини, до сьогодні.


Стрілянина у "Каравані": як це було

Стрілянина у Каравані
Стрілянина у Каравані


Охоронець ТРЦ помітив, як один з відвідувачів викрав товар, запропонував йому пройти до службового приміщення. Зловмисник відкрив вогонь, на місці убив трьох співробітників, четвертого – поранив, і втік з магазину.

Слідчі обіцяли чималу винагороду кожному, хто знає про його місцезнаходження: 100 тисяч гривень. Згодом в МВС звітували: ймовірний вбивця – уродженець Львівщини, Ярослав Мазурок.

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Астролог побачив у травні "лихо" для України
Показати ще

Стрілянина у Каравані
Стрілянина у Каравані

Раніше й сам працював у приватних охоронних структурах. Вже за кілька днів у лісосмузі, неподалік від Києва, в районі метро "Дорогожичі" його знайшли мертвим. Адвокат родини Мазурка запевняв раніше, що "підозрюваного можуть вбити, аби повісити на нього цей страшний злочин".

Стрілянина у Каравані
Стрілянина у Каравані


У колишній міліції були впевнені: підозрюваний застрелився сам, аби уникнути відповідальності, але пістолет знайшли в його кишені, поруч із паспортом. З десяток медичних експертиз тільки затягували час, стовідсоткової впевненості правоохоронці не висловлювали.

Стрілянина у Каравані
Стрілянина у Каравані


По-перше, незрозуміло, навіщо людині (якщо загиблий дійсно Ярослав Мазурок), якого розшукувала вся міліція України, і якого знає в обличчя мало не вся країна, носити з собою паспорт? Чому він вирішив звести рахунки з життям саме зараз, у ситуації, коли міліція не в силах його розшукати і вже майже змирилася з тим, що злочинця, можливо, доведеться шукати роками? Так чи інакше, у справ "караванського стрілка" більше питань, аніж відповідей….


Свідчення охоронця

Стрілянина у Каравані
Стрілянина у Каравані


Дивом вдалося залишитися в живих одному із колишніх охоронців "Каравану". За кілька днів після кривавих подій він вперше заговорив. Втім, не впізнав в обличчі Мазурка вбивцю, або просто побоявся це зробити.

"Він не промазав, а саме точно "поклав" кулі. І в шию потрапив. Можливо , хотів в голову, але потрапив в шию. І відповідно - в серце, в груди він стріляв більш усвідомлено . Хлопці сказали міліціонерам, що ось ця людина стріляла, але ніхто не відреагував. Нічого. Розвернулися і поїхали", - прокоментував Павло Феденко, екс-співробітник ТРЦ.

Дивіться: про що мовчала охорона "Каравану"?


Ярослав Мазурок - рецидивіст?

Стрілянина у Каравані
Стрілянина у Каравані

У минулому "караванського стрілка" знайшли чимало страшних фактів. На рахунку Мазурка, як припускала тоді ще – міліція, було більше 20 злочинів, всі тягнули на чималий термін.
Починаючи з 2004 року брав участь як мінімум в десятці таких епізодів, залишивши за собою близько 20 трупів, включаючи охоронців.

Стрілянина у Каравані
Стрілянина у Каравані

У квартирі провели повторний обшук і, крім книг по стрілецької справі, нібито знайшли металошукач. Такі прилади - номерні. І саме цей металошукач нібито зник кілька років тому з місця загибелі двох "чорних археологів".

Причому хлопці (25 і 33 роки) були вбиті саморобними кулями, як і в "Каравані".
Якщо не брати до уваги металошукача, то серійний вбивця здійснював практично невмотивовані злочини і зазвичай нічого з собою не забирав. Експерти вважають, що він просто боявся попастися з цими речами.

Того схожого на ПМ пістолета, з якого Ярослав розстріляв охорону супермаркету, не знайшли, а застрелився Мазурок з саморобного револьвера. Він нібито складається з двох різних частин. Рукоятка з барабаном і механізмом - можливо, від стартового револьвера.

Стрілянина у Каравані
Стрілянина у Каравані

Резонансні вбивства з використанням саморобних куль повторювалися практично щорічно. У 2006-му була важко поранена і померла просто біля метро "Лук'янівська" Ірина Радзієвська, дружина народного артиста України композитора Володимира Засухіна.

Стрілянина у Каравані
Стрілянина у Каравані

У 2007-му в лісі (Пуща-Водиця) знайшли спалену "Рено Меган". Всередині - два обгорілі трупи з кулями 9-го калібру. У лютому 2009-го в тій же Пущі-Водиці були застрелені такими кулями два "чорних археолога", які шукали стару зброю.

Слідство зайшло в глухий кут

Стрілянина у Каравані
Стрілянина у Каравані

Чому досі, за шість років, ніхто так і не спромігся поставити крапку у цій справі? Адже є і покази свідків, і відео з камер спостереження, знайшлися й речові докази.

Цим питанням задається на своїй сторінці у Facebook ведучий Володимир Петров.

Стрілянина у Каравані
Стрілянина у Каравані

"Ярослава Мазурка розшукували не один рік за вбивства і грабежі. Причому Мазурок був не просто вбивцею-грабіжником, а серійним вбивцею, якого відловлювали в лісосмугах Вишгородського і Ірпінського напрямків, грабував з особливою жорстокістю. В орендованій квартирі під час обшуку знайшли телефони та коштовності зняті з убитих ним людей. З дитинства персонаж був схильний до бродяжництва і самоти, на тижні йшов в ліс і жив в схронах. Про батька Ярослава свого часу знало все львівське УВС, говорили, що він геній який з двох палиць може зробити вогнепальну зброю…", - прокоментував Петров.

Так чи інакше, особливих мотивів у Мазурка могло і не бути: людина з явними психічними розладами (що, до речі, так і не сказано точно в даних експертиз), зброю міг майструвати сам і просто розквитався із тими, хто ставав на його шляху.

Стрілянина у Каравані
Стрілянина у Каравані

Дивіться: Стрілянина у "Каравані" (записи з камер спостереження, повна версія)

Нагадаємо, чоловік з гранатами розгулював по київському метро.
Як повідомляв Знай.ua, у селищі Рокитне Київської області місцевий мешканець влаштував стрілянину на автозаправній станції (АЗС).
Також Знай.ua писав, на військовому параді влаштували кривавий теракт.