У неділю, 30 вересня відзначається важливе свято - Всеукраїнський день бібліотек. Про історію цієї дати і цікаві факти читайте в нашому матеріалі.

Історія Всеукраїнського дня бібліотек

14 травня 1998 року указ Президента України № 471/98 офіційно проголосив 30 вересня Всеукраїнським днем бібліотек. Так, це свято відзначається в честь великого внеску бібліотек України у розвиток вітчизняної освіти, науки і культури, необхідність подальшого підвищення їх ролі в житті суспільства. Дата підтримує ініціативу бібліотечної громадськості.

Зазначимо, що перші бібліотеки на території України з'явилися ще за часів Київської Русі. Тоді вони відкривалися при церквах і монастирях після прийняття християнства в 988 році. Найбільшою і найбагатшою була бібліотека Софії Київської, заснована в 1037 році князем київським Ярославом Мудрим.

Примітно, що в цій бібліотеці налічувалося до 900 томів рукописних книг – на той час це було величезне багатство. Книги, які виходили з майстерень Софійського собору, стали основою інших бібліотек, зокрема величезної бібліотеки Печерського монастиря, яка з кінця 11 століття стала найбільшим центром культурного життя Київської Русі.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити
Показати ще

В часи набігів монголо-татар книги знищували і палили, тому примірників бібліотеки Софії збереглося вкрай мало. Найвідоміші: Рейнське євангеліє (яке донька Ярослава Мудрого Анна вивезла до Франції з Києва. На цій книзі приносили клятву французькі королі, а в даний час дають клятву президенти Франції), Остромирове євангеліє (1056—1057), два Ізборніка 1073 та 1076 років, Мстиславове євангеліє 12 століття.

На сьогоднішній день в Україні налічується близько 40 тисяч бібліотек. Серед них можна виділити: Національну бібліотеку України, Національну парламентську бібліотеку України, Державну бібліотеку України для дітей, Державну історичну бібліотеку України. Зараз більше 53 тисяч українців займаються бібліотечною справою, а послугами книгосховищ користуються понад 17,5 мільйонів читачів.