У понеділок, 1 жовтня, повідомили про неймовірне підвищення ціни на нафту північноморської марки Brent, яка вперше з листопада 2014 року піднялася вище 83 доларів за барель. Про це свідчать дані торгів, передає Хвиля.

Наголошується, що ціни на нафту відновили 4-річні максимуми на торгах в понеділок за рахунок санкцій США проти Ірану.

Так, ф'ючерси на Brent до 11:43 за київським часом піднялися до 83,02 долара за барель. Раніше сьогодні котирування досягали 83,28 долара.

Ф'ючерси на WTI торгувалися до цього часу з 73,36 долара за барель. Рано вранці вартість бареля нафти WTI вже піднімалася до 73,62 долара.

Популярні новини зараз
Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

Як пояснюють аналітики MarketWatch, ціни на нафту ростуть на побоюваннях про скорочення постачань у світі, у тому числі з Ірану.

Підсумки минулого тижня Brent свідчать про збільшення ціни на 5%, за вересень – на 6,8%, за третій квартал – на 4,1%, свідчать дані Dow Jones Market Data. Таким чином, сорт завершив зростанням п'ятий квартал поспіль, чого не відбувалося останні десять років.

Стало відомо, що банківські аналітики погіршили прогнози цін на нафту третій місяць поспіль, сумніваючись у збереженні тенденції до скорочення запасів палива в світі.

Резерви нафти, які надавали негативний тиск на ціни протягом трьох років, почали зменшуватися по мірі зростання попиту в США і зниження видобутку країнами ОПЕК+.

Але деякі аналітики вважають, що така ситуація може змінитися на протилежну пізніше в 2018 році, оскільки Штати продовжують нарощувати виробництво.

П'ятнадцять представників інвестиційних банків, які брали участь у проведеному в кінці липня опитуванні, очікують, що марка Brent буде коштувати в середньому $53 за барель у поточному році, WTI - $51 за барель. Порівняно з червнем, перший прогноз знизився на $2, другий - на $1.

При цьому експерти погіршили очікування на 2019 рік. Вони прогнозують середню ціну Brent на рівні $55 за барель проти очікуваних в червні $57 за барель. Для WTI оцінка була знижена з $55 за барель до $53.

Нагадаємо, українців "порадували" новиною про чергове підвищення вартості бензину.

Як повідомляв портал "Знай.uа" українських водіїв засмутили поганою новиною. У нашій країні до кінця 2018 року вартість бензину різко підніметься.

Також "Знай.uа" писав, американські санкції хоч і потужний економічний важіль, але Європейський Союз знайшов спосіб обійти і їх: планується створити окремий, спеціальний фінансовий інститут для забезпечення операцій з Іраном, який вже давно в "чорному списку" США.