Інші назви свята:

  • «Євстафій»,
  • «Астафіїв день»,
  • «Астаф’єві вітри»,
  • «Вітряк»,
  • «Мельник».

День був знаменитий своїми вітрами, у напрямку яких судили про майбутній погоді.

Історія свята

Євстафія спочатку звали Плакида, він хоч і був воєначальником, але дуже милосердним і завжди допомагав нужденним. Коли з'явився розп'ятий Христос і голос, який пообіцяв не залишати його в труднощах, він з усією родиною прийняв хрещення, так і отримав ім'я Євстафій. Але все ж він пережив багато бід, втратив двох синів і дружину. Але всі випробування переносив з мужністю. Тому його винагородили возз'єднанням з рідними, а коли він повернувся в Рим, всією сім'єю відмовились приносити жертви богам, тому всіх і стратили.

Популярні новини зараз
Гороскоп на тиждень 6-12 травня для всіх знаків Зодіаку: труднощі Близнюків, союзники Скорпіона та успіхи Риб Безкоштовний проїзд для всіх: українцям скасують плату за комунальний транспорт Платіжки за травень не порадують: постачальник газу підвищив тариф Українцям кардинально змінять правила оплати комуналки: до чого готуватись
Показати ще

Традиції та обряди

На Русі його назвали Астафій Вітряк, в цей день сильно дув вітер. «Вітряк дме всяк», - говорили наші предки. По тому, як дме вітер, судили про погоду: якщо з півночі - до холоднечі, з півдня - до тепла, із заходу - до дощу, зі сходу - до ясних днів. Також, якщо був південний вітер, то значить буде хороший урожай озимих.

Люди вірили, що вітер в цей день може бути злим і добрим, наламати дерев і зірвати красу з жіночого обличчя. Тому вранці старша жінка виходила заговорювати вітер на ганок зі словами: «Вітер - вітрище, лети ти за сім високих лісів, за сім глибоких морів, не руш мого сліду та сліду моїх дітей, а то заступлю на твої сліди, та гілочкою осиковою тебе заб'ю ». Потім вона брала гілку осики, яку ввечері втикнула в ганок і била нею повітря. А після кидала в вітер жменьку зерна зі словами: «Йди до добрих людей».

Ще сьогодні відзначали свято мельника. Що сам млин, що будинок мельника були оточені таємничістю, адже будувалися далеко. А сам мельник, як вважалося, водиться з чортами, водяними, русалками і іншою нечистю. Як же по-іншому він може управляти вітром і водою? Також вірили, що сьогодні мельники кидають в ріки хліб і виливають горілку, щоб задобрити нежить.

Капусту, яку спеціально залишили на грядках до цього дня, збирали і рубали. Урожай, який взяв заморозок, вважався особливим, а щі з неї будуть мати солодкий і неповторний смак.