Мало не щодня українські водії змушені вирішувати цілу купу проблем: як дешевше заправити авто, якщо бензин подорожчав, заощадити на ремонті та обійти масові затори на дорогах. Але трапляються форс-мажорні ситуації, від яких не застрахований ніхто – приміром, крадіжка, чи втрата документів на машину.


Тому навіть якщо вам пощастило ніколи не відновлювати їх, краще запам'ятайте алгоритм дій, аби у разі чого знати куди звертатися і що робити.

По-перше, якщо ви загубили водійське посвідчення, потрібно одразу йти до сервісного центру МВС, але якщо вкрали, то перед цим пишіть заяву до поліції.

Аби відновити права, слід мати при собі наступні документи:

Популярні новини зараз
З 1 квітня почнете отримувати від 3 520 до 8 тисяч гривень: чиї виплати стали більшими Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще


паспорт;
ідентифікаційний код;
довідку про закінчення курсів;
медичну довідка (дійсна на даний момент);
довідку з поліції (якщо права вкрали).

Часто виникають проблеми саме з довідкою про закінчення курсів, мало хто зберігає їх після того, як отримав виписку про здачу на права. Тоді доведеться йти в автошколу, і навіть складати екзамен заново.

З медичної сторони все простіше, повторне оформлення займе не більше доби, а коштує це все в середньому 200 гривень. На допомогу прийде довідник МВС, де вказані абсолютно всі установи, котрі вповноважені виписувати такі документи. Сам "дублікат" посвідчення видають швидко, стартова ціна – 250 гривень. Якщо права загубили під час перебування за кордоном, будете чекати довше.

Спочатку потрібно заявити в місцеві правоохоронні органи про крадіжку / втрату документів і отримати довідку, яка дасть вам право керувати транспортним засобом. А далі робите все за тим самим алгоритмом.


Позбавлення прав, або затримка видачі


Під час ДТП у водіїв, котрі сіли за кермо напідпитку, права часто вилучають. Простіше, якщо ви не спровокували летальних наслідків. Інакше можете не погодитися з рішенням суду і подати апеляцію, повернувши у такий спосіб права – для цього ще треба довести вашу невинуватість.


У разі, якщо цього не відбулося, то доведеться дочекатися закінчення терміну, протягом якого ви не маєте права керувати транспортним засобом.


Для відновлення прав потрібно:


пройти медичне обстеження і отримати довідку;
звернутися із заявою в сервісний центр МВС;


скласти практичний і теоретичний іспити;


надати паспорт та постанову суду про позбавлення водійського посвідчення.


На повторне оформлення технічного паспорту, схема виглядає наступним чином:


написати заяву про втрату або надати довідку з поліції про крадіжку техпаспорта;


привезти в сервісний центр МВС автомобіль для огляду експертом;


оплатити послуги експерта, який проведе звірку номерних агрегатів авто і перевірку його за наявними базами (200 гривень + комісія);


оплатити вартість виготовлення техпаспорта (420 гривень);


надати документи, що підтверджують право власності на автомобіль;


пред'явити паспорт та ідентифікаційний код.


Дивіться: Видача дублікату свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу у зв'язку з втратою


Нагадаємо, експерт розкрив основні способи швидко і дешево купити авто за кордоном.
Як повідомляв Знай.ua, названо 5 найбільш ненадійних б/у автомобілів.
Також Знай.ua писав, в Україні змінилися правила паркування.