Повір'я

За народним повір'ям, цей дня був поганим. Воно й не дивно, вітер завиває, дме поривами, зриває з дерев все листя. Його навіть листодером називали. Вважали, що як такий вітер подує, то відразу вся нечисть оживає і кидається на людей. Вітер - не тільки дихання бога, але в ньому літають душі грішників, демони, а якщо сильним поривом подув, значить хтось помер насильницькою смертю. У переказах часто пориви супроводжували появу чорта або відьми.

Вважалося, що разом з вітром розлітаються хвороби, і вітер їх джерело, нечисть і лихоманки-трясовіці нападають на людей. А ще вітром розносяться порчі. Щоб сильний вітер не піднімався, існувало кілька заборон: не можна бити землю палицею або хлистом, спалювати старий віник, розоряти мурашники, проклинати вітер і т. д.

Якщо ж вітер навпаки був потрібен, то звали його співом, свистом або подувши в потрібну сторону. Щоб захиститися від нечисті використовували осику. А щоб вона не пройшла в будинок, потрібно було забити у дворі осикові кілки, а біля воріт поставити осикові стовпи, та ще й в стіну втикнути гілки осики.

Популярні новини зараз
Часу залишилось обмаль: треба встигнути зробити це з трудовими книжками Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Чому осика? Тому що її вважаються єдиним деревом, яке дозволило зробити з себе хрест, на якому розіп'яли Христа. Тому Богоматір (за деякими версіями сам Ісус) прокляли це дерево і прирекли його вічно боятися. Ще одна версія припускає, що розкаявся Юда і повісився на осиці.

Тому осикові кілки ставили по кутах двору, що відьми не зазіхнули на худобу і на хату. Іноді прив'язували до верейного стовпа воріт, щоб ти ж відьми не могли увійти. В поле встромляли, щоб вони урожай не псували. А ще іноді встромляли осиковий кілок в небіжчика на похоронах, щоб він не став упирем. До речі, після смерті чаклунів палили на багатті, зробленому з осикових дров.

Прикмети на 5 жовтня

  • Якщо на березі залишилися листя, значить сніг нескоро піде.
  • Якщо шишок на хвойних деревах мало, значить зима буде теплою.
  • Oсинові листя лягають лицьовою стороною догори - взимку будуть люті морози, лягають виворотом догори - взимку буде тепло.
  • Народжені 5 жовтня за бажання всього в житті зможуть домогтися. Вони цінителі і творці краси, знають сенс в кольорах і барвах, можуть шити бісером.