Повір'я

Цей день був на Русі особливим для пічників, їх дуже поважали в селі, але сьогодні особливо, навіть пекли для них пироги з картоплею і кланялися.

Піч була дуже важлива для селян раніше, не тільки з практичної, але і з сакральної точки зору. У ній готували їжу, вона давала трохи світла, зігрівала взимку, на ній спали, народжували дітей і вмирали. Люди вірили, що душа померлого вилітає через комин, це був перехід між цим і потойбічним світом. А нечисть також поникає будинок, щоб шкодити людям. Приховані відьми через трубу вилітали на шабаш.

Тому трубу і саму піч заговорювали, особливо у великі свята, наприклад в Великдень, Трійцю, Різдво, Івана Купала. Ще люди вірили, що за грубкою живе домовик.

Популярні новини зараз
Пенсіонери отримають підвищену пенсію: які умови Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

Сьогодні кожна людина, яку спіткали неприємності, особливо грошові, могла дізнатися свою долю. Приходили на місце злиття двох річок, з кожної набирали води в різні глечики та дивилися вдома з якого швидше вода випарується. Якщо з того, в якому була вода з повноводної річки, то неприємностей ще багато буде. Але долю змінити не можна було.

Прикмети на 6 жовтня

  • Якщо в полі багато бур'яну, зима буде сніжною.
  • Горіхів багато, а грибів майже немає, значить зима буде дуже холодною.
  • Куниці і тхори почали линяти, а дикі гуси парять високо - зима буде ранньою.
  • Вважається, що на Іраїду Спірну не можна перераховувати свої негаразди, тому що стільки ж можна накликати і помножити.
  • Народженим 6 жовтня дана здатність займатися глиною і каменем. Такі люди відрізняються працьовитістю. Носити їм слід опал.