У жовтні над Україною пройде два грандіозних зоряних шоу. Українці зможуть спостерігати за потужними зорепадами: Дракониди та Оріоніди.

Зорепад Дракониди буде першим, його слід очікувати на початку місяця. Його пік припаде на ніч з 8 на 9 жовтня. Особливістю цього метеорного дощу є те, що він набуває незвичайного багряного забарвлення. Зорепад чітко буде видно поблизу сузір'я Дракона в Північній півкулі, у тому числі в Україні. Насолоджуватися видовищем можна буде відразу ж після заходу сонця і до трьох годин ночі. Головне, щоб небо було безхмарним.

Дракониди отримали назву від сузір'я Дракона. Саме в цьому районі знаходиться точка звідки, як здається спостерігачеві, метеори вилітають. Під час піку може відбуватися від 5 до 18 яскравих спалахів. Така активність пояснюється наближенням материнської комети до перигелию – найближчій до Сонця точки. Сонце нагріває комету, а та, в свою чергу, звільняє нові частинки газу і пилу.

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків
Показати ще

Зорепад Оріоніди пройде з 22 жовтня по 7 листопада. На початок цього зорепадуприпадає максимум зоряного потоку. Саме зорепад Оріоніди вважають найбільш видовищним та потужним. Головною його відмінністю є великі розміри, висока швидкість падіння і оригінальне мерехтіння у вигляді довгих "хвостиків", так ніби в небі пролітають комети. У пік активності згорятимуть від 15 до 22 частинок комет. Побачити його можна буде в сузір'ї Оріона.

Найбільшу кількість спалахів буде видно лише після опівночі, але пік зорепаду слід чекати в досвітній час.

Дивіться: зорепад потрапив на камеру

Нагадаємо, жовтень не лише подарує незабутні видовища на нічному небі, але й готує кілька потужних магнітних сплесків. Середина жовтня обіцяє тривалий період серйозної активності Сонця. Піку слід чекати у такі дні: 7,8,10 та 19 жовтня.

Як повідомляв портал Знай.ua, у мережі показали видовищні кадри знаменитого зорепаду Персеїди, який жителі Землі спостерігали у серпні.

Також Знай.ua писав про те, що національне управління океанічних і атмосферних досліджень (NOAA) попереджає, що величезна діра в сонячній короні може стати передвісником найбільшої сонячної грози за останні кілька років.