Протягом трьох днів, 9-11 жовтня, у Стамбулі проходить Синод духовенства, в ході якого анонсовано вирішення історичного питання для України - надання Томосу УПЦ.

Про це повідомляють ЗМІ та постійно слідкують за новинами "духовних переговорів".

Сьогодні, 10 жовтня, прибули до Стамбула екзархи Вселенського патріархату архієпископ Памфільський і Західної єпархії Української православної церкви в США Даниїл та єпископ Едмонту і Західної єпархії УПЦ в Канаді Ілларіон.

Популярні новини зараз
Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Звертайте увагу на серійний номер: які гривневі банкноти можна продати за нечувані суми
Показати ще

На запитання про перспективи засідання Синоду щодо українського питання, архієпископ Даниїл сказав:

"Буде все добре. З Божою поміччю. Думаю, так".

Він додав, що їх враження від поїздки в Україну дуже хороші.

"Я був радий побачитися з представниками церковної та світської влади України. Враження від поїздки добрі", - розповів Даниїл.

На уточнююче запитання, чи готовий народ до церковного об'єднання, екзарх заявив, що "Україна була готова розглядати питання церковного об'єднання ще 27 років тому, якщо не довше – століття".

Окрім того ЗМІ додають, що архієпископ Даниїл проігнорував провокативне питання від російських телеканалів про можливе загострення ситуації в Україні після отримання автокефалії. Він благословив всіх представників ЗМІ та побажав гарного дня.

Нагадаємо, у вівторок, 9 жовтня, у Стамбулі стартував триденний Синод Вселенського патріархату, який обіцяє стати історичним для України.

Під час Синоду порушать питання надання Томосу української православної церкви.

Томос в Україні
Томос в Україні


Як писав раніше Знай.ua, питання надання Томосу Вселенський патріарх порушить тільки після того, як экзархи нададуть звіт щодо візиту до Києва. Вони прибудуть до Стамбула і в середу, 10 жовтня, тільки тоді животрепетна тема підніметься.

Про це на своїй сторінці в Facebook повідомив Євстратій Зоря - пресс-секретар Української православної церкви Київського патріархату.

Томос для України
Томос для України

"Завтра (10.10) звітуватимуть, тільки після цього можливе обговорення питання Томосу. Тому повідомлення, ніби "Томос вже є" - не відповідають дійсності, а інформаційно - шкідливі, тому що після хвилі "перемоги" піде хвиля "зради", коли виявиться, що питання Синод ще не обговорював", - написав він.


Також Знай.ua писав про те, що Ватикан повністю підтримує та поважає рішення України про створення єдиної помісної церкви.